5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Ayvalık’ta fuar fiyaskosu

AYVALIK’TA TURİZM İSTİHDAM FUARI FİYASKOSU

Balıkesir’in turizm alanında sadece Türkiye’de değil, dünya çapında tanınmış ilçesi Ayvalık’ta düzenlenen 3. Turizm İstihdam Fuarı tam anlamıyla fiyaskoyla sonuçlandı.

Türkiye’de turizm açısından Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde bir ilk olan, Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) tarafından, Balıkesir Üniversitesi Ayvalık Meslek Yüksek Okulu’nda organize edilen ‘3. Turizm İstihdam Fuarı’ fiyaskoyla sonuçlandı. Turizm Haftası nedeniyle organize edilen fuarın planlanması sırasında ilçede turizm sektöründe hizmet veren otel, pansiyon ve turizm alanında faaliyet gösteren işletmelerin organizasyona katılacaklarını belirterek, fuar günü katılmayışları organizasyon komitesini zor durumda bıraktığı belirtildi.

15–22 Nisan arasında kutlanılan Turizm Haftası kapsamında Türkiye’nin tanınmış turizm merkezlerinden biri olan Ayvalık’ta, ilçe ekonomisinin can damarlarından olan Turizm konusunda, ilçede faaliyet gösteren turizm işletmelerinin duyarsızlığı henüz ilk gününde haftaya damgasını vurdu. Bir süre önce Bakanlar Kurulu’ndan onay alarak Resmi Gazete’de yayınlanarak Ayvalık turizminin sıkıntılarını ve acil çözüm gerektiren konularını sonuca ulaştırmak için çalışmalarına başlayan AYTUGEB’in Başkanı Kaymakam Nihat Nalbant, Birliğin yöneticilerinden Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin’in fuara ilçede faaliyet gösteren turizm işletmelerinin ilgi göstermemesi konusunda çok üzgün oldukları kaydedildi.

 

“ANTALYA’DA STAJYER ÖĞRENCİLER UCUZ İŞÇİ OLARAK GÖRÜLÜYOR”

Balıkesir Üniversitesi’ne bağlı Ayvalık Turizm Meslek Yüksek Okulu’nda organize edilen fuara ilçede faaliyet gösteren turizmcilerin ilgisizliğinden yakınan AYTUGEB Yöneticisi ve

Meslek Yüksek Okulu Müdürü Ayhan Gökdeniz, ilçede faaliyet gösteren firmaların hazırlanan istihdam fuarına katılmayışlarının suçlusunun kendileri olamayacağını belirterek, “Gün geçtikçe turizm alanında sürekli yükselen değer olan Ayvalık’ta işletmelerin gün geçtikçe turizm sektöründeki işletmeler turizme sahip çıkmıyor. Bunun en güzel örneklerinden biride hafta nedeniyle organize dün organize edilen kokteyle birkaç işletmecinin dışında hiç kimsenin katılmayışıdır” dedi.

Antalya’da Turizm Meslek Yüksek Okulları’nda okuyan ve belli zaman periyotlarında kentteki turizm sektörlerinde stajyer olarak çalıştırılan öğrencilerin ‘ucuz işçi’ olarak görülüp, önemsendiğini kaydeden Gökdeniz, “Bu durumu Antalya’daki turizm işletmeleri bu şekilde kabul ediyorlar ama ne yazık ki Ayvalık’taki turizmcilerimiz bunun farkında ve bilincinde değiller” diye konuştu.

 

“AHIRDAN ÇIKARTTIKLARI PERSONELİ TURİZM ALANINDA ÇALIŞTIRIYOR”

Ayvalık Turizm Geliştirme ve Alt Yapı Hizmet Birliği (AYTUGEB) Başkanı ve Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, turizm sektörü için organize edilen Turizm İstihdam Fuarlarının önemine dikkat çekerek, “Turizmde sektör temsilcileri çok affedersiniz ahırdan çıkartıp da işyerlerinde çalıştırdıkları personel yerine; kalifiye eleman, bu işin mektebini okumuş, insanların ucuz yollu istihdam edileceği personelleri çalıştırmaları ülke turizminin çıkış noktası olacaktır” diye konuştu.

Ayvalık’ta ki Turizm İstihdam Fuarı’na ilgi göstermeyip, katılmayan turizmcilerin dışında organizasyona iştirak eden birkaç işletmecide sektör temsilcilerini savunarak, “Burada kurulan fuarda ilçemizde faaliyet gösteren Turizm Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimize işletmelerimizi tanıtmayı öngörüyoruz. Ancak Turizm Okulu öğrencileri de genelde yıldızlı otellerde staj yapmak istiyorlar. Fakat Ayvalık’ta dört-beş yıldızlı üç otel dışında işletme ne yazık ki, yok. Bu yüzden de öğrenciler bu dört yıldızın altında iki ya da üç yıldızlı otellerde staj görmek istemiyorlar. Elbette bu öğrencilere bir yandan eğitim verirken, onların ucuz işgüçlerinden bizlerde yararlanmak isteriz. Bu kapsamda bizler Ayvalık dışında mesela Gönen’den, Bergama’dan stajyer öğrencileri işletmelerimizde çalıştırmak zorunda kalıyoruz. Sanıyoruz ki bu fuara katılmayan pek çok turizmcilerimizin sıkıntısı da bu noktada yoğunlaşıyor olmalı. Ama Ayvalıkta bir başka gerçek daha var ki, İlçede turizm sektörü çalışanları turizme sahip çıkmıyorlar. Asıl sorunumuzda ne yazık ki budur” şeklinde konuştular.

AYVALIK’TA TURİZM İSTİHDAM FUARI FİYASKOSU
AYVALIK’TA TURİZM İSTİHDAM FUARI FİYASKOSU
AYVALIK’TA TURİZM İSTİHDAM FUARI FİYASKOSU
İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2010 Pazartesi 18:37:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?