3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Ayvalık'ta hasat şöleni

Balıkesir'in Ayvalık Ticaret Odası (ATO) ve Ayvalık Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği "4. Zeytin Hasat Günleri" başladı.

Tarihi Vakıflar Zeytinyağı Fabrikası'nda, "zeytinyağı ve sağlık" konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Osman Müftüoğlu katıldı. Protokolün yanı sıra çok sayıda konuğun katıldığı panelde açılış konuşması yapan ATO Başkanı Rahmi Gencer, her sene artan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Gencer, "İki yıldır yaşanan kuraklıktan sonra bu yıl mahsul verimli olduğu halde prim yok. Oysa biz çiftçimizin priminin, komşumuz Yorgo ile aynı olsun istiyoruz. Bu yüzden rekabet edemiyoruz. Çünkü çiftçinin en önemli sorunu prim sorunudur. Yine de biz yaşanan sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum" dedi.

Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yaptığı konuşmada, zeytinyağının insan sağlığına olan önemine değindi. Müftüoğlu, Anadolu krallarının kafalarına salatalığı, kabağı değil zeytini taç yaptığını söyleyerek, "Eğer hayatta sağlıklı kalmak istiyorsanız zeytini daha çok yiyin. Çünkü bunlar sosyal deneyimlerdir. Yüzlerce, binlerce yıllar insanlar zeytini yemişler ve yedikleri için sağlıklarına iyi geldiğini gördükleri için bunları başlarına taç yapmışlardır. Bu çok önemli bir örnektir. Bence zeytinyağı gerçekten her mutfağa, her kültüre, her sofraya taç olacak yiyeceklerden birisidir" şeklinde konuştu.

ZEYTİN HASATINA ÜNLÜLER İLGİ GÖSTERDİ
Panel sonrası, Abdullah Ertem Zeytinliği'nde zeytin hasadı yapıldı. Çok sayıda medya kuruluşu temsilcisinin, Sinema yönetmeni Sinan Çetin'in ünlü yazarlar Haşmet Baboğlu ve Seda Kaya Güler ile onlarca gurmenin ilgi gösterdiği zeytin hasadında sezonun ilk mahsulü resmi olarak toplandı.

Zeytin hasat çeşitlerinin uygulamalı olarak gösterildiği hasat şöleninde yöresel kıyafetleriyle köylü kadınlar yere serilen tenteler üzerine dökülen zeytinleri elleriyle toplayarak sepetlere doldurdu ve şölene katılanlara zeytin hasadını gösterdi.

Hasat sonrası davetliler, öğlen yemeği için zeytinyağlı yemek ve tatlılardan oluşan zengin bir mönü eşliğinde hasat şöleninin tadını çıkardı.

iha
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2008 Salı 12:28:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?