7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Ayvalık'ta rant sofrası!

AYVALI’DA RANT SOFRASI İDDİALARI

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, aralarında Şeytan Sofrası’nın da bulunduğu 22 adayı kapsayan tabiat parkında, Mutlak Koruma Alanı daraltıldığı iddia edilirken, Mutlak Koruma Alanı’nı daraltan 1/25 bin ölçekli uzun devreli gelişme revizyon planı, çevrecileri ve bölgedeki belediyeleri çileden çıkardı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın hazırladığı plan, en çok Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'ndaki alanları satışa açık bırakmasıyla eleştiriliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, Ayvalık ve Küçükköy sınırları içerisindeki 17 bin hektarlık Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Alanı’nda ince ayar yapıldığı belirtiliyor. Bölgedeki Mutlak Koruma Alanı’nı daraltan 1/25 bin ölçekli uzun devreli gelişme revizyon planı, çevrecileri ve belediyeleri ayağa kaldırdı.

Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, “Planın ana aksları ile ruhu, felsefesi ve yaklaşımı 180 derece değiştirilmiştir” dedi. Ayvalık'ın 22 adasıyla Şeytan Sofrası'nı da kapsayan ve çoğunluğu hazine arazisi olan tabiat parkındaki yeni düzenlemeler, yatırıma ve satışa açık bırakıldığı gerekçesiyle tepki çekti. Küçükköy Belediye Meclisi, Çevre ve Orman Bakanlığı'na 26 madde halinde sunduğu itirazlarını kabul ettirememe durumunda hukuksal mücadele başlatma kararı aldı. Yeni düzenlemeyle yerleşim alanlarının ve ekolojik yapının tabiat parkıyla bütünlüğünden vazgeçildiği savunan belediyenin karşı yazısında, “Koruma kullanım dengesi koruma aleyhine defalarca ihlal edilmiştir” denildi.

Bakanlığa gönderilen itiraz yazısında şu görüşlere yer verildi: “Tabiat parkında yer alan yerleşimlerin turizm ve tarımsal faaliyetlerinin zararlarının önlenmesi gerektiği ifade edilmiş; ancak devam eden düzenlemelerde zararları artıracak düzenlemelere gidilmiştir. 2004 yılında hazırlanmış olan gelişme planının kararları son hazırlanan revizyon planının bölgeleme kriterleri değiştirilmiştir. Eklenen mülkiyet kriterlerinin gerekçesi belirtilmemiştir. Taşıt trafiğinin artması için herşey yapılmıştır. Revizyon planında mutlak kullanma ve sınırlı kullanma alanlarına ilişkin kriterlerin baştan aşağı değiştiği, koruma kullanma dengesinin bozulduğu açıktır. Bu düzenleme ile mutlak koruma hususu derin yara almıştır.”

AYVALI’DA RANT SOFRASI İDDİALARI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2009 Perşembe 13:18:04
Güncelleme :19 Kasım 2009 Perşembe 17:44:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?