7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Ayvalık'ta tenteler mahkemelik etti

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, hava sıcaklığının ortalama 35–40 dereceyi bulduğu bunaltıcı sıcaklarda esnaf, cadde ve sokaklara ortaklaşa satın alınan ince tenteleri gererek, cadde ve sokakları gölgelemeye çalışıyor. Tenteler yüzünden bazı esnaflar mahkemelik oldu ve karmaşa yaşanmaya başladı.

İlçede yaklaşık üç yıldır esnafın bulduğu bu çözüm, vatandaşlarında çok işine yarıyor. Ancak şimdiye kadar hiç kimsenin şikâyetçi olmadığı tenteler, Talatpaşa caddesinde bazı esnafları birbirleriyle mahkemelik etmiş durumda. Talatpaşa caddesinde esnaflık yapan Şenol Diker, Sait Emre ve Ertan Davran adlı vatandaşlar, gölgelik yapması için bir ay önce, kendileriyle birlikte 5 esnaf ortaklaşa tente satın alıp, bu tenteyi gölgelik olması için, Ayvalık Belediyesi’nden de izin alarak, UEDAŞ’ın özel liftli aracıyla binalara monte edilen kancalara bağladıklarını söyledi.

Ancak, aradan 1 ay bir süre geçtikten sonra, tentelerin bağlandığı bu kancaların monte edildiği binalardan birisinin sahipleri olan Ö. Doğan Vural, Sevinç Ertem ve Semra Gültekin tarafından önce Ayvalık Belediyesi’ne şikâyet edilen, tenteyi ortaklaşa satın alan 8 esnaftan üçü olan Şenol Diker, Sait Emre ve Ertan Davran adlı vatandaşlara, Ayvalık Sulh Hukuk Mahkemesi’nce dava açılmadan önce kancaların binalarına ne kadar zarar verdiğini tespit ettiren davacılar, binada 200 TL zararın bulunduğunu bilirkişi raporuyla delil olarak belgelendirdiler.
Bunun üzerine, haklarında açılacak olan dava öncesi, davacıların avukatı A.Tülay Bayraktar’a giden üç esnaf, kancaların takıldığı delikler nedeniyle binalarının hasar gördüğünü düşünen bina sahiplerine 200 TL ve diğer masraflarla birlikte 450 TL önümüzdeki günlerde ödeme yapacakları öğrenildi.

Tenteyi caddenin üzerinden indirmek zorunda kalan ve Talatpaşa caddesinde dolaşan yerli ve yabancı turistlerle, vatandaşların boğucu sıcaklarda gölge bir yer bularak soluk almasını sağlayarak, kamuya hizmet adına kurdukları tente nedeniyle böylesi bir durumla karşılaşan üç esnaf ise, yaşanan olaylara karşı tepkili olduklarını söyleyerek, “Biz tenteyi 8 esnaf birlikte ortaklaşa yaptırdık. Hatta bu 8 esnaftan biride, binasına zarar verdiğimizi düşünüp, bizi mahkemeye vermeye çalışanlardan biri olan Sevinç Ertem’in oğlu aynı binanın alt katında beyaz eşya dükkânı sahibi olan Hasan Fehmi Ertem’de tentenin yapılmasını istemiş ve o da üzerine düşen payı tentenin yapılması için ödemiştir.

Bizde bunun sonucunda, tenteyi Ayvalık Belediyesi’nden izin alarak, UEDAŞ’ın özel lifli aracıyla binaya kancalar monte ettirerek, tentemizi bağladık. Başlangıçta hiçbir sorun yoktu. Üstelik biz her şeyden önce esnafız ve birbirimizin yüzüne her gün bakıyoruz. Madem bir sorun vardı, direkt mahkeme yolu seçileceğine neden bize gelip de tentenin kaldırılması istenmedi. Talatpaşa caddesinde bu tentelerden pek çoğu halen daha takılı ve her tente de aynı kancalarla pek çok binaya montelenmiş durumda. Biz aynı kancaları kendi binalarımıza da taktırdık. Sadece sıvası bozuldu diye mahkemelik olmanın ne anlamı vardı? Amacımız, vatandaşlarımıza gölgelik bir ortam yaratmaktı. Şimdi ise yerli ve yabancı turistlerle, vatandaşlarımız, boğucu sıcaklarda kavruluyorlar. Bize yapılanın, komşuluğa da, dostluğa da sığacak bir davranış olmadığını düşünüyoruz. Ayıp ettiler” diye konuştular.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:47:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?