5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Ayvatlar yaylasında muhteşem şölen

YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU

Balıkesir'de her yıl düzenlenen geleneksel Ayvatlar Yörük ve Türkmen Şöleni'nin 6.'sı yapıldı. Yörük ve Türkmenleri buluşturan, binlerce davetlinin katıldığı Ayvatlar yaylasındaki şölen muhteşem geçti. Kendine has kıyafetleriyle Osman Gazi ve Hayme Ana'nın canlandırıldığı sahneler davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan Ayvatlar Yörük ve Türkmen Şöleni'ni tertip eden dernek yönetimi ile Ayvatlar köyü tüzel kişiliğini tebrik etti.

Şölen, Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği Başkanı ve Ayvatlar Köyü Muhtarı Mustafa Akkeçi'nin açılış konuşmasıyla başladı. Davetlilere ilgilerinden dolayı teşekkür eden Akkeçi ilerleyen yıllarda da Yörük şöleninin yapıldığı alanın üstünün kapatılması için Vali Arslan'ın desteklerini beklediğini söyledi. Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği Genel Sekreteri Nail Akkeçi ve Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan'ın da konuşma yaptığı Yörük Türkmen Şölenine İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Akif Okur, AK Parti Merkez İlçe Başkanı Recep Şeker, AK Pardi İl Kadın Kolları Başkanı Hülya Kamçı, BBP İl Başkanı Musa Oğcu, SP İl Başkanı Yücel Özek, Kamu-Sen Temsilcisi Hüseyin Yurdakul, Diş Hastanesi Başhekimi Zekai Kafaoğlu, Alperen Ocakları İl Başkanı Süleyman Atak ve genel merkez yöneticileri ile Yörük Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Özer katıldı. Şölen için telgraf yollayan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, şükran duygularını ileterek şölenin kutlu geçmesi temennisinde bulundular. Şölene katılan Aydın Söke ekibi ile Kocaavşarlı Yörüklerin deve güreşleri, ritmin dansı adlı grup, Dursunbey Halk Oyunları ekibi, Adnan Menderes Lisesi Halk Oyunları ekibi, İMKB Halk Oyunları ekibi, Oğuz Boyları Karasi Yörük Türkmen Derneği Halk Oyunları ekibi, mehter takımı ve Bursa Dağlılar Derneği Abalılar ekibi oyun ve gösterileri ile davetlilere unutulmaz bir gün yaşattı.

 

ŞEHİT ANASINA VALİ DESTEĞİ

Pazar günü yapılan 6. Ayvatlar Yörük ve Türkmen Şöleni'nin Anneler Günü'ne denk gelmesi dolayısıyla münasebetiyle zaman zaman duygusal sahneler de yaşandı. Ayvatlar köyünde şehit olan iki asker annesi tören alanına davet edildi. Şehit Tuncay Urhan'ın annesi Nurcan Urhan ile Şehit Ramazan Yüce'nin annesi adına Sadi Yüce ve Anneler Derneği şube başkanı Zekiye Seferbey'e Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan özel ilgi gösterdi. Şehit annesi Nurcan Urhan ile şehit amcası Sadi Yüce'ye bir sıkıntıları ve ihtiyaçlarının olup olmadığını soran Vali Arslan aileler ile sohbet etti. Köy muhtarı Mustafa Akkeçi de ailelere çeşitli hediyeler verdi.

 

PROTOKOL KRİZİ

Ayvatlar'daki şölene katılmak üzere Balıkesir'den gelen Belediye Başkanı İsmail Ok ile başkan yardımcıları, protokol sırasında Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Hüseyin Yurdakul'u görünce tören alanını terk ettiler. Alınan bilgiye göre, bir süreden beri aralarının soğuk olduğu bilinen eski Kamu-Sen'ci Belediye Başkanı İsmail Ok ile Hüseyin Yurdakul arasındaki gerginlik kendini şölen alanında da gösterdi. Daha önce gelen Kamu-Sen başkanı Yurdakul kendine protokolde gösterilen yere oturdu. Hüseyin Yurdakul Vali Yılmaz Arslan'ın iki koltuk ötesinde gösterilen sandalyeye otururken bir süre sonra şölen alanına gelen Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok protokolde Vali Arslan7ın hemen yanında ayrılan sandalyesine geçmek istemedi. Hemen yanında Kamu-Sen başkanının oturduğunu gören Başkan Ok, tertip komitesine, "Bunu nasıl yaparsınız?" diye tepki gösterip geriye döndü. Başkan Ok tüm ısrarlara rağmen ayrılan yere oturmayıp yardımcılarıyla birlikte şölenden ayrıldı.

 

OSMAN GAZİ VE HAYME ANA COŞTURDU

Ayvatlar Yörük ve Türkmen Şöleni'nde Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi ile Osman Gazi'nin babaannesi Hayma Ana canlandırıldı. Osman Gazi ile omuzlardaki özel tahtta taşınan Hayma Ana şölen alanındakileri selamlarken büyük coşku yaşayan davetliler tarihin canlandırıldığı bu sahneleri dakikalarca alkışladılar. Hayma Ana'nın okuduğu şiir sonrası devam eden etkinliklerde meşhur şifalı Yörük pilavı ve ayran ikramı yapıldı. Sabah başlayan şölen aynı coşku içinde akşam saatlerinde sona erdi.

YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞTU
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mayıs 2010 Pazartesi 21:16:03
Güncelleme :11 Mayıs 2010 Salı 16:17:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?