5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Ayvatlar'da büyük buluşma

YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞACAK

Türkiye'deki Yörük ve Türkmenler Balıkesir'de yapılacak geleneksel şölende buluşacak. Bu sene 6'ıncısı düzenlenecek olan Ayvatlar Yörük Türkmen Şöleni 9S Mayıs Pazar günü merkez Ayvatlar köyündeki özel alanda yapılacak.

Oğuz Boyları Karasi Turizm Kültür Derneği Başkanı Mustafa Akkeçi, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında şölen hakkında bilgiler verdi. Aylar önce başlayan hazırlıkların sona erdiğini belirten dernek genel sekreteri Nail Akkeçi, "Ayvatlar köyünün halkı Oğuzların Kayı Boyu Karakeçili aşiretindendir. Ayvatlar adının ne zaman ve kimlerin verdiği bilinmese de Manisa'nın Kula ilçesinde, Zonguldak, Karaman ve Kırıkkale illerinde de Ayvatlar isimli köyler vardır. Ayrıca, Balıkesir'in Dursunbey ilçesinin Dada mevkiinde Ayvatlar isminde yayla vardır. Türkiye'deki Ayvatlar köylerinde aynı soy isimleri kullanılmıştır. Köy isimlerinin ve soy isimlerinin aynı olması bir tesadüf değil. Türk'lerin tarih boyunca yaşadıkları bölgelere ve coğrafi alanlara, boy, soy, beylik, oba gibi Türkçe isimler vermeleri, Anadolu'ya mühürlerini vurduklarının ispatıdır" dedi.

 

HAYME ANA VE ANNELER GÜNÜ

Her yıl geleneksel olarak Mayıs ayının ikinci haftası yapılan şenliklerin Ayvatlar köyünde aynı tarihte yapılmasının da tesadüf olmadığını belirten Akkeçi, Yörük ve Türkmen şöleninin Anneler Günü ile aynı gün yapıldığına dikkat çekti. Nail Akkeçi, "Şölenlerin her yıl mayıs ayının ikinci haftası yapılmasının önemi aynı günün Dünya Anneler Günü olarak kutlanıyor olmasıdır. Çünkü Hayme Ana, cefakar, fedakar Türk anasının en büyük timsalidir. Onun tarih içinde gördüğü fonksiyon pek az anneye nasip olmuştur. Hayme Ana, Kutlu Kayı Boyu'nun lideri, komutanı, derleyicisi, devlet kurucusu gibi pek çok özelliği şanlı kişiliği ile birleştirmiştir. O, devlet evinin direğidir. Kocası Gündüz Alp'in vefatından sonra dağılma noktasına gelen Kayı Boyu'nu Aşağı Sakarya vadisine daha sonra da Domaniç Çarşamba'ya selametle getirerek cihanın en büyük devleti olan Osmanlı İmparatorluğu'nun temelini atmıştır. Oğlu Ertuğrul Gazi'yi hep büyük olma, cihana hükmetme işiyle yetiştirmiş, torunu Osman Gazi'nin elinden tutarak geleceğin devletinin nasıl kurulacağını, nasıl olması gerektiğini Çarşamba ovasının yüksek tepelerini göstererek hayal etmiştir. Hayme Ana da Kayı Boyu'nun diğer anaları gibi koyundan süt sağmış, yoğurt ve peynir yapmış, ip eğirmiş, aba dokumuş. Obanın erkekleri onu 'ana' bilmiş, her sözünü emir belleyerek saygıda kusur etmemişlerdir. 13. yüzyılda varlığını sürdüren Bacıyan-ı Rum'un başıdır. Türk milletinin asli özelliği olan bu davranışlar obalarda ve köylerde tarih boyunca sürdürülmüştür. Çünkü Türk kadını tarihi boyunca erkeğinin omuzdaşıdır. İşi beraber görürler, birbirine üstünlük taslamazlar. Hayme Ana önce Kayı Boyu'nun aşiret anası sonra da bütün Osmanlı Türklüğünün kutlu anası olarak kabul edilmiştir. Cumhuriyetin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Türk Milleti ecdadını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır' sözüyle işaret etmek istediği gerçek şu olsa gerekir, tarihten hız ve ilham alarak muasır medeniyet seviyesine ulaşmak Türk asrını yeniden kurmaktır" diye konuştu.

 

GENİŞ KATILIM

Balıkesir Ayvatlar'da düzenlenecek olan 6. Yörük Türkmen Şöleni 8 Mayıs'ta başlıyor. Şölen etkinliklerine şu toplulukların katılacakları bildirildi;

"Türk Boyları Konfederasyonu, Eskişehir Osman Gazi ve Ertuğrul Gazi Federasyonu, Bursa Hüdavendigar Yörük Türkmen Federasyonu, Kocaeli Yörükler Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Bursa Dağlılar Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Sakarya Yörükler Derneği ve Halk Oyunları Ekibi, Aydın Söke Efeler Halk Oyunları Ekibi, Toroslar Yörük Türkmen Federasyonu ve ekibi, Konya Yörükler Derneği, Akşehir Yörükler Derneği, Isparta Yörükler Derneği, Bursa Mustafa Kemalpaşa Yörükler Derneği, Manisa Yörükler Derneği, Manisa Soma Yörükler Derneği, Denizli Yörükler Derneği, Balıkesir Dursunbey Barana Halk Oyunları Ekibi, Balıkesir Sındırgı Yöresi Kültür ve Tanıtımı, Afyon Yörükler Derneği, Uşak Banaz Yörük Türkmen Derneği."

Dörnek yönetimi tüm Balıkesirlileri 9 Mayıs Pazar günü Ayvatlar köyünde yapılacak olan şölene davet etti.

YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞACAK
YÖRÜK VE TÜRKMENLER BALIKESİR'DE BULUŞACAK
İHA
Yayın Tarihi : 5 Mayıs 2010 Çarşamba 16:33:03
Güncelleme :5 Mayıs 2010 Çarşamba 18:37:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Murat Çelen IP: 88.242.43.xxx Tarih : 6.05.2010 17:44:57

Balıkesir Ayvatlar Köyünde yapıcak olan etkinliklerin  yapılış amacını ve Anneler Gününde yapılması ayakta alkışlanacak bir davranış emeği geçen vesile olan herkesi gönülden kutluyorum.gurur duymamak mümkün değili haberi okurken tüylerim diken diken oldu helal olsun Böyle düşünenler ve çalışlanlar oldukça TÜRK Milleti ve Devletinin Bayrağı Hiç bir zaman eğilmedi ve ebediyete kadar da eğilmeyecektir.'Ne Mutlu Türküm Diyene' ve selam olsun Diyebilenlere Ben Şölene Mutlaka Çocuklarımla Katılıp Tarihizi ve Kültürümüzü onlara yaşatarak anlatacağım  Şölende Buluşmak Dileklerimle,Ayrıca Haberi Kaleme Alıp bizlere ulaştıran  Arkadaşlarıda Kutluyorum....