3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Bakan Çağlayan, Balıkesir'de

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de "ekonomik kriz" kelimesini yeniden kullanılmamak üzere çöplüğe attıklarını söyleyerek, "Bazı krizseverlerin zaman zaman pompa yapmasına rağmen, ekonomik gidişatın son derece istikrarlı şekilde sürüyor. Makro ekonomik hedefler etrafından çalışmalar devam ediyor" dedi.
 

"Balıkesir ve Çanakkale Kalkınma Ajansları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı"na katılmak üzere Türk Hava Kurumu'na (THK) ait İnanç Ayas isimli özel uçakla Balıkesir'e gelen Bakan Çağlayan'ı havaalanında Balıkesir Valisi Selahattin Hatipoğlu ve beraberindeki heyet karşıladı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın helikopter inişi atlattığı tehlikenin ardından Bakan Çağlayan'ın uçaktan inişi sırasında büyük hassasiyet gösterildiği gözlendi. 

Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'ndeki toplantıya katılan Bakan Zafer Çağlayan, toplantıda yaptığı konuşmada bazı değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'nin Amerika kaynaklı bir daralmadan etkilenmeyeceğinin altını çizen Bakan Çağlayan, bununla birlikte ticaretinin daha yoğun gerçekleştiği AB ülkelerindeki daralmadan ise doğal olarak Türkiye'nin de etkileneceğini söyledi. 2007 sonu itibariyle gayri safi milli hasılanın 489 milyar dolar olarak beklendiğini kaydeden Çağlayan, 2008'de hedeflenen cironun ise en az 520 milyar dolar olduğunu kaydetti. Türkiye'de ekonomik kriz beklentisinde olanların yanılgı içinde olduğunu ifade eden Çağlayan, "Amerika kaynaklı, mortgage kaynaklı bir krizin şu anda Amerika'da etkili olduğu ifade ediliyor. Bunun özellikle Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkelerinde önümüzdeki dönemde birtakım yansımaları olacağı belirtiliyor, ancak, kimsenin ne olacağı açısından bir bilgisi yok. Şükürler olsun Türkiye, 'ekonomik kriz' kelimesini bir daha kullanılmamak üzere çöplüğe atmıştır. Türkiye 2001'deki durumda değildir. 2001 yılında Türkiye'nin kamunun iç ve dış borcu toplamı neredeyse gayri safi milli hasılasının kendisi kadardı. 100 lira geliri olan bir insanın 100 lira borcu olmaz. Bugün şükürler olsun, Türkiye'nin iç ve dış borcu toplamı gayri safi milli hasılasının yüzde 50'sinin altındadır. AB kriterlerinde yüzde 60 çok iyi rakam olarak öngörülür. Diğer tarafta Merkez Bankası döviz rezervleri olabilecek her türlü şoka karşı tedbirlidir. 'Efendim kriz Türkiye'ye öyle veya böyle girer mi?' 

Türkiye şu anda 106 milyar dolar ticaret yapıyor. Türkiye'nin Amerika ile ticareti oldukça sınırlıdır. Amerikan ekonomisindeki bir daralmanın Türkiye üzerinde direk bir etkisi olmayacaktır. Türkiye yapmış olduğu 106 milyar dolar ihracatın yüzde 60'ından fazlasını AB üyesi ülkelerine, Euro bölgesine yapıyor. Dolayısıyla AB bölgesinde bir daralma olduğu zaman tabii ki Türkiye'de bundan etkilenecektir. Yani, şu anda büyüme konusunda bazı endişeler, ekonominin gidişatıyla ilgili bazı krizseverlerin zaman zaman pompaları söz konusu. Kredi piyasasında, özellikle dünyada yaşanan likidite darlığının olduğu bir ortamda belki kredi alanında ufak tefek daralmalar veya maliyet artışları olacaktır, ama, bunun yanı sıra ekonomi olarak koymuş olduğumuz hedefin etrafında çalışmaya devam ediyoruz" dedi.

"TÜRK SANAYİİNİN REKABET GÜCÜ YENİDEN ARTIRILACAK" 

2008-2013 döneminin makro ekonomik hedeflerin sürdürülebilirliği ve Türk sanayiinin rekabet gücünün yeniden artırılacağı çok önemli çalışmaların yapılacağı bir dönem olacağını belirten Bakan Çağlayan, "2002 yılında Türkiye'nin gayri safi milli hasılası 181 milyar dolarken, bugün henüz açıklanmadı, ancak yaklaşık 489 milyar dolar GSMH beklentisi var, bu son derece önemli bir gelişmedir. Cumhuriyet tarihinde 2002 yılına kadar 181 milyar dolarlık GSMH, yani ciroyu gerçekleştiren Türkiye, 2007 sonu itibariyle 489 milyar dolarlık bir GSMH gerçekleştirecek. 2008 hedefimiz de daha önce sayın Başbakanımızın da açıkladığı gibi en az 520 milyar dolardır. 2002 başında 36 milyar dolar ihracat yaparken bugün 106 milyar dolar ihracat yapıyor Türkiye. Bu ihracatın yüzde 90'dan fazlasını da sanayi mamulleri olmak üzere gerçekleştirmiştir. 2002 öncesinde Türkiye'ye 1 milyar doları dahi bulamazken, son 3 yılda ortalama yılda 20 milyar dolar gerçekleşmiş, bunun en büyük göstergesi siyasi istikrardır, Türkiye gerçek manada siyasi istikrarı yakalamıştır. Buna bağlı olarak ekonomik istikrarı Türkiye yakalamıştır. Özellikle 2002-2007 makro ekonomideki gelişmeleri 2008 döneminden başlamak üzere kalıcı, sürdürülebilir hale getirilmesi noktasında 145 ana maddeden oluşan Eylem Planı'yla 2008-2013 döneminde çok önemli çalışmalarımız olacak. Bu dönem, Türk sanayiinin özellikle rekabet gücünün yeniden artırıldığı, ihracatın daha fazla yoğunlaştığı ve Türkiye'nin zenginleşmesi ifadesine gelen GSMH'nın kişi başına milli gelirin daha fazla arttığı bir dönem olacaktır" diye konuştu.

"TÜRKİYE'NİN İLK DEFA SANAYİ STRATEJİSİ OLACAK" 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Balıkesir ve Çanakkale'nin kapsam dışı kaldığı teşvik hususunda bu tür haksızlıkları giderecek olan devrim niteliğinde yeni bir teşvik projesi hazırladıklarını söyledi. Türkiye'nin sanayi envanterinin hazırlanacağını ve sanayi stratejisini hazırladıklarını kaydeden Çağlayan, cumhuriyet tarihinde ilkleri gerçekleştirdiklerini, çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu bildirdi. Ortak Kalkınma Ajansı toplantısında Balıkesir ve Çanakkale'nin MR'nı çekeceklerini kaydeden Bakan Çağlayan, "Biz Balıkesir'in ve Çanakkale'nin MR'ını çekmeye geldik, röntgen çekmeye gelmedik, röntgen çünkü eskide kaldı. 

Cumhuriyet tarihinde bir ilki gerçekleştiriyoruz. Bugüne kadar Türkiye'nin bir sanayi envanteri yoktu. Türkiye bu dönemde ilk defa sanayi envanterini çıkartacaktır. Bunun koordinasyonu ve çıkartma görevi bakanlığıma, bize verildi. Çalışmalarımız başladı. Cumhuriyet tarihinde bir ilki daha yapıyoruz, Türkiye'nin ilk defa bir sanayi stratejisi olacak. Yoğun bir çalışma yapıyoruz, iletişimde bir ifade vardır,' 5N 1K' diye. Ne, nerede, niçin, nasıl, ne zaman ve kime diye sorulan bir metotla bunu yapıyoruz. Balıkesir ve Çanakkale'nin teşvik kapsamı dışında kalmışlığını da giderecek ve Türkiye'ye has yeni bir devrim niteliğinde yeni bir teşvik sistemi oluşturacağız. Bu çalışmada 3 şeye dikkat ediyoruz. Türkiye'nin teşvik politikası sektörel ve proje bazında olacaktır. Türkiye'nin teşvik politikasıyla sanayileşme stratejisi mutlaka, benim, '3 Y' diye adlandırdığım 'uluslararası yüksek rekabet gücü, yüksek katma değer ve yüksek teknolojik ürünler' bazında olacaktır" şeklinde konuştu. 

Toplantıya, Balıkesir ve Çanakkale valileri, Balıkesir milletvekilleri İsmail Özgün, Ayşe Akbaş, Edip Uğur, Cemal Öztaylan, Hüseyin Pazarcı, Ergün Aydoğan, Belediye Başkanı Sabri Uğur, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Rona Yırcalı, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Yavuz, AK Parti İl Başkanı Adil Çelik ile Balıkesir ve Çanakkale'deki sanayi, ticaret ve borsa başkanları ile çok sayıda işadamı katıldı.
Öğleden sonra valiliği ziyaret edecek olan Bakan Çağlayan'ın Balıkesir programı devam ediyor. Bakanın hava muhalefeti sebebiyle birçok programını iptal ettiği, saat 15.00'ten önce yine hava yoluyla Balıkesir'den ayrılacağı öğrenildi.

İHA
Yayın Tarihi : 16 Şubat 2008 Cumartesi 15:32:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?