3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Bakan Eker, Balıkesir'de

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Türkiye'de ölümlere yol açan kene vakasıyla ilgili tüm vatandaşların bilinçli ve tedbirli olması gerektiğini, bu hususta medyaya da önemli görev düştüğünü belirterek, Türkiye'de 33 civarında vilayetin kene riski altında olduğunu, Balıkesir'in de bu riskli vilayetler arasında yer aldığını açıkladı. 

Çeşitli inceleme ve temaslarda bulunmak üzere Balıkesir'e gelen Tarım Bakanı Mehmet Mehdi Eker, valilik ve belediyeyi ziyaret etti. Özel uçakla geldiği Balıkesir Havaalanı'nda Vali Selahattin Hatipoğlu ve Belediye Başkanı Sabri Uğur tarafından karşılanan Bakan Eker'e, Balıkesir Milletvekilleri İsmail Özgün ile Edip Uğur eşlik etti. Valilik makamında Vali Hatipoğlu'nun kısa bir brifing sunduğu Bakan Eker, ülke genelinde 33 civarında vilayetin KKKA virüsü taşıyan kenelerin riskiyle karşı karşıya olduğunu, bakanlıkların gerekli çalışmaları sürdürdüğünü söyledi. 

Türkiye'nin virüslü kene haritasını çıkaran Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, bu haşereyle ilgili en önemli olan şeyin eğitim olduğunu, burada medyaya da önemle görev düştüğünü belirtti. Bakan Eker, "Temel olan, eğitim meselesidir. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızın bu konuda kendilerini koruma ile ilgili bir eğitim ihtiyacı olduğu açık. Mücadelede işin en önemli kısmı bu. Doğada var olan haşere, dolayısı ile parazit dünyanın her yerinde var. Türkiye'de de var. Onları havadan ilaçlama ile başka şekilde meraları, ormanları ilaçlama imkanı yok. Ama, barınaklarda özellikle ahırlarda çalışmalar yapılması lazım. Ama, en önemlisi vatandaşlarımızın basit korunma yolları ile kendini koruması gerekir. Kenelerin bulunduğu riskli, tehlikeli alanlarda uygun kıyafetlerle bulunulması, üstüne başına dikkat edilmesi, açık renk elbise giyilmesi lazım. Bunlar hep tedbir. Şu anda bu KKKA bir virüs, kene de bunu taşıyor. Dünyanın başka ülkelerinde de bir çok yerde bu mücadele bu şekilde yapılıyor. Bir yandan aşı çalışmaları yapılıyor. Bir yandan da diğer korunma yolları ile ilgili eğitim çalışmaları sürüyor. Sizlerden de benim ricam, bu konuyu vatandaşları eğitecek şekilde yayınlarsanız, bu olaya büyük katkı sağlamış olacaksınız" dedi.

"33 VİLAYET RİSK ALTINDA" 

Tarım ve Köyişleri Bakanı Eker, ülke genelinde 33 vilayetin ölümcül virüs taşıyan kene riski altında olduğunu söyledi. Kenelerin özellikle Orta Karadeniz Bölgesi'ndeki Çorum civarında görülmesinin de doğal olduğunu kaydeden Bakan Eker, "Türkiye'de Kelkit Vadisi dediğimiz Doğu Karadeniz'den başlayan, Anadolu'ya doğru uzanan hat üzerindeki vilayetlerde çok eskiden beri olan bir hastalık. 2003 yılında bu hastalığa resmen teşhisi konuldu. Ondan önce bu hastalık başka isimler altında vardı. Yine ölümler oluyordu. Mesela, 'Oltu Sendromu' deniyordu, başka bir şey deniyordu. İlk defa 2003 yılında virüsü izole edildi, hastalık teşhis edildi. 'Evet bu KKKA' denildi.
 
Virüslü kenelerin ısırdığı vatandaşlarımızın maalesef bu hastalıktan dolayı öldüğünü biliyoruz. Türkiye'de şu ana kadar belirlenmiş 33-34 vilayet var, riskli diyebildiğimiz. Kene türünün ki, bir tanesi, bütün keneler taşımıyor bunu. O virüslü kenenin bulunduğu 33 vilayetimiz var. O vilayetlerle ilgili bakanlıklarımız gerekli çalışmaları yapıyorlar. Balıkesir'de de belirli bir düzeyde risk olduğunu söyleyebiliyoruz. Gereken çalışmalar yapılıyor" dedi. 

Bakan Eker, tarımda envanter çalışmalarının da tamamlandığı, ilgili çalışmaların hızla sürdüğünü söyledi. Kayıt sisteminin yenilendiğini, güncellendiğini belirten Bakan Eker, "Kayıt sistemi Türkiye'de 2000'li yılların başında başladı. Şu anda Türkiye'de işletmelerin önemli bir kısmı kayıt altında. Gerek hayvanlar gerekse bitkisel üretimin kayıt altına alınması büyük bir hızla sürüyor. Çok önemli bir mesafe kat ettiğimizi söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.

"BALIKESİR ÖNEMLİ" 

Bakan Eker, Balıkesir'in ülke tarımında önemli bir vilayet olduğunu söyledi. Beraberinde müsteşar ve bağlı genel müdürlüklerden yetkilileri de getirdiğini kaydeden Bakan Eker, her vilayette meselelerini değerlendirilip, çözüm yollarının tartışıldığı geniş katılımlı ortak toplantılar düzenlediklerini belirtti. Balıkesir'in tarım ve hayvancılık ile ilgili bütün yapısını ayrıntılı şekilde analiz edeceklerini söyleyen Bakan Eker, "Burada geniş katılımlı bir değerlendirme yapılacak. Balıkesir Türkiye
tarımında da hayvancılığında da çok önemli yeri olan bir il. Gerek tarla ürünlerinde gerekse sebze meyve üretiminde gerekse de hayvancılıkta, Türkiye üretimin çok önemli bir payını tek başına karşılayan bir il. Tarla ürünleri ve meyve, sebzede Balıkesir ürünlerde yüzde 7.5, bazılarında yüzde 9.5'a kadar çıkan tek başına bütün Türkiye üretiminin belirli bir yüzdesini karşılıyor. Buna karşılık hayvancılıkta, beyaz et sektöründe bu çok daha yüksek düzeydedir. Beyaz et üretimin yüzde 20'si, yumurta
üretiminin yüzde 10'u tek başına Balıkesir ilimiz tarafından karşılanmaktadır. Yine süt üretiminde Türkiye'nin 2.'si, kırmızı et üretiminde de Türkiye'nin 3.'sü durumundadır. Bütün bunlar Balıkesir ile çok daha yakından ilgilenmemizi, Balıkesir'de mevcut potansiyeli çok daha iyi noktalara getirmek için çalışma yapmamızı gerektiriyor" şeklinde konuştu. 

Ziyaretin sonunda Vali Selahattin Hatipoğlu, Bakan Eker'e kolonya ve Yağcıbedir halısı hediye etti. Valilikten belediyeye geçen Bakan Eker, Belediyle Başkanı Sabri Uğur'dan bilgi aldı, destek sözü verdi. Balıkesir Sanayi Odası'nın düzenlediği panele katılacak olan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'in Balıkesir'deki temasları devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 4 Temmuz 2008 Cuma 15:41:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?