3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Bakan Şahin Balıkesir'de

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, "Yargı organlarımız ve yargı organlarında görev yapan hakim ve savcılarımız, Türk toplumunun barışının, esenliğinin ve iç huzurun teminatıdır" dedi. Bakan Şahin, yapımına 2005 yılında başlanan ve Mayıs 2008'de tamamlanarak hizmete sunulan Balıkesir Adalet Sarayı'nın açılış törenindeki konuşmasında, son 5 yılda adalet hizmetlerinde önemli atılımlar gerçekleştirildiğini belirtti. 

Edremit ve Balıkesir'de bugün açılışlarını gerçekleştirdikleri adalet sarayları ile son 5 yılda tamamlanarak hizmete sunulan adalet sarayı sayısının 92'ye yükseldiğini ve yıl sonuna kadar 20 adalet sarayının daha bitirileceğini kaydeden Şahin, "Adalet mülkün temelidir" sözünün boşuna söylenmiş bir söz olmadığına dikkati çekerek, şunları söyledi: 

"Her şeyin eksikliğine ve yokluğuna bir süre tahammül edilmesi mümkündür. Adaletin yokluğuna veya azlığına tahammül edilemez. Adalet yoksa bir toplumda; Orada kargaşa ve huzursuzluk vardır. O nedenle yargıya hizmet etmek toplumun huzurunun, barışının teminatıdır. Yargı organlarımız ve yargı organlarında görev yapan hakim ve savcılarımız, Türk toplumunun barışının, esenliğinin ve iç huzurun teminatıdır. Böyle bir görev ifa ediyorlar. Onların görevlerini çok daha iyi ortamlarda yerine getirebilmeleri için Türk yargısına hizmet etmek, onların eksikliklerini tamamlamak, hizmet kalitelerini yükseltmek Adalet Bakanlığı olarak bizim görevimizdir." 

ÇAĞDAŞ CEZA EVLERİ 

Bakan Şahin, Kepsut ilçesinde yapımı süren "L" tipi ceza evi inşaatında müteahhit firmadan kaynaklanan sıkıntıların aşılması için gereken çalışmaların yapılacağına değindiği konuşmasında, 50-60 yıl önce yapılmış ceza evi ve ceza infaz anlayışının bugünkü çağdaş dünyadaki infaz anlayışıyla bağdaşmadığı için yeni ceza evleri yapımına büyük önem verdiklerini kaydetti. 

Koğuş sistemiyle yapılan cezaevlerini ziyarete gittiğinde üzüntü duyduğunu anlatan Şahin, "Oradaki insanlar, hangi suçu işlemiş olurlarsa olsunlar, hangi nedenle cezaevinde bulunuyor olurlarsa olsunlar, onlar da bu ülkenin insanıdır. Onları topluma yeniden kazandırmak için yeni ceza infaz sistemi bu anlayışla devreye sokuldu" diye konuştu. 

"VATANDAŞIN İŞİ BURALARA AZ DÜŞSÜN" 

Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'de bugün 1 yargıç, 1 yılda yaklaşık 800 dosyaya bakıyor.
Avrupa Birliği ülkelerinde bu sayı 200'dür. Bunun birçok nedenleri var. Hakim, savcı ve yardımcı personel açığımızı kapatmamız gerekiyor. Ama gönlüm arzu ediyor ki, vatandaşlarımızın bu görkemli adalet saraylarına işi az düşsün. Cezaevlerimiz arzu ediyorum ki, boş kalsın. Olsun ama boş kalsın. Vatandaşlarımızın buralara işinin az düşmesi ve cezaevlerindeki doluluk oranını daha aşağıya indirmek için ülkemizin sosyal ve ekonomik sorunlarını çözmemiz gerekiyor. 

Türkiye'nin ekonomik durumunu iyileştirmek ve vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltmek sorumluluğu, iş başındaki siyasal iktidarların üzerindedir. Şimdi o sorumluluk bizim üzerimizdedir. O nedenle bir taraftan yeni adliye binalarımızı yapacağız, ihtiyaç halinde yeni ceza evlerimizi yapacağız. Bir taraftan da Türkiye'nin ekonomik ve sosyal kalkınmasıyla ilgili üzerimize düşenleri çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştirmenin gayreti ve çabası içerisinde olacağız." 

PASTALI AÇILIŞ 

Adalet Bakanı Şahin, konuşmasının ardından 17 bin 694 metre kare kullanım alanına sahip, 18 duruşma salonu ile 47 hakim ve cumhuriyet savcısı odasından oluşan ve yaklaşık 12 milyon YTL'ye mal olan Balıkesir Adalet Sarayı'nın açılış kurdelesini Vali Selahattin Hatipoğlu ve bazı AK Parti milletvekilleri ile birlikte kesti.
Adalet Sarayı'nın açılışı anısına hazırlanan pastayı kesen Bakan Şahin, adliyenin en kıdemli kadın hakimi Hülya Gözel'i yanına davet ederek ilk dilimi ikram etti.
Şahin, daha sonra Balıkesir Valiliğini ziyaret ederek Vali Selahattin Hatipoğlu'ndan ilin sorunları hakkında kısa bir brifing aldı. Vali Hatipoğlu, ziyaretinin anısına Şahin'e Yağcıbedir halısı ile kolonya hediye etti.

AA
Yayın Tarihi : 2 Ağustos 2008 Cumartesi 19:15:23
Güncelleme :2 Ağustos 2008 Cumartesi 19:20:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?