6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

BALBAK sigara yasağını açıkladı

Balıkesir Bakkallar ve Bayiler Esnaf Odası (BALBAK) Başkanı Hasan Yançıl sigara yasağını değerlendirdi.

BALBAK Odası Başkanı Hasan Yançıl, düzenlediği basın toplantısında sigara yasağını değerlendirerek, "Sigara içilen ve içilmeyen yerler yapılsın, camlarına da yazı asılsın. Vatandaş ona göre tercihini yapsın" dedi.
Sigara yasağının toplum sağlığı için önemli bir kanun olduğunu belirten Yançıl, "Ancak toplumun ve gelecek nesillerin sağlığını yasaklarla korumak isterken bu konu üzerinde biraz düşünmeliyiz. Ben tütünden kolay kolay vazgeçilemeyeceğini düşündüğüm için bu kanunu destekliyorum. Kendim de 1986 yılından bu yana hiç sigara içmedim. Bu kanunun hikayesine baktığımız zaman, bunun üretim, tanıtım ve satış aşaması vardır, bir de içilme aşaması vardır. Bu kanuna baktığımızda son günlerde yoğun şekilde içilmesi ile ilgili kısmı üzerinde çok durulmuştur. Nerede içilecek, nasıl içilecek, kapalı alan tanımı nedir gibi bir çok tartışmalar yaşandı. Dünden itibaren de bu kanun uygulanmaya başladı. Sizler de esnafları ziyaret etmişsinizdir ve kargaşayı görmüşsünüzdür.

Bu kanun 1996 yılında çıktı, o günden bu güne sigara firmaları sigara ile ilgili her türlü tanıtımı yaptı. Satıcılara stand dağıttı, en görülür yerlere konuldu, sigarayı özendirmek için her çalışmayı yaptı. Bu kanun varken yetkiller hiç biri çalışma yapmadı. 19 Temmuz 2009'da bu kanun geldi, kötü mü hayır, yanındayım ben kanunun, gelecek neslin sağlığını koruma adına önemlidir" diye konuştu.
Meslek kuruluşlarının da görüşünün alınmasını isteyen Yançıl, "Geçtiğimiz günlerde İl Tütün Kontrol Kurulu oluşturulmuş.

Sizlere faks gelmiş, böyle bir olaydan bizim cuma günü haberimiz oldu. Meslek kuruluşları sadece bayramlarda, törenlerde, spor kulüplerine para toplamak için aranmamalı. Biz bunu dışardan bir üyemizden öğrenmemeliydik. Madem böyle bir kurul kurulmuş , o esnaf arkadaşlarımızın bir örgütü var, onların temsilcileri var çağırın bunları beraber ortak çalışın. Bugün esnaf arkadaşlarımız kanunu uygulayanlar ile müşterilerin arasında kalıyor. Esnafımızın ekonomik meselesini nasıl çözeceğiz? Sigara içilmez yerine, sigara içilir diye camlara yazı yazılsın, sigara içenler oraya gitsin. Sigara içilmeyen yerler de yapılsın, 'buralara da içilmez' yazılsın, isteyen oraya gitsin" dedi.

İnsan sağlığının önemli olduğunu vurgulayan Hasan Yançıl, basın mensuplarına slayt görüntüler ile dernek olarak karşılaştıkları zorlukları anlattı. Denetimsiz olarak kaçak ekmek, salça, zeytinyağı v.b. gibi ürünlerin satıldığını söyleyen Yançıl, vatandaşı bu ürünlere karşı uyardı.
 

iha
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2009 Pazartesi 16:06:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?