6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Balıkçılara kaymakam resti

BALIKÇILARA KAYMAKAM RESTİ

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yaklaşık üç yıldır çeşitli sorunları öne sürerek Belediye ile karşı karşıya gelen balıkçıları Kaymakam Nihat Nalbant bir araya getirdi.

Balıkçıların sorunlarını dinleyen Nalbant, bir yandan balıkçıların sorunlarının çözümü için düğmeye basarken, bir yandan da aba altından sopa gösterdi.

Yaklaşık üç yıldır Ayvalık Belediyesi tarafından kendileri için yaptırılan yeni Balıkhane’de tatminkâr satış yapamadıklarını iddia ederek, yasak olduğu halde Cumhuriyet Alanı’ndaki rıhtıma tekneleriyle yanaşarak balık satışı yapmaya çalışan balıkçılar, Belediye Zabıtası ile sık sık karşı karşıya kalıyorlardı.

Ucuz balık satışı yaparak vatandaşın desteğini alan balıkçılar ekmeğinin, zabıtalarda adaletin peşinde oldukları iddialarının havada uçuştuğu, balıkçı eylemli olaylar yerel ve ulusal basında da yer buluyordu. İki yılı aşkın bir süredir sürekli yaşanan bu sorunun çözümü için, önceki gün Ayvalık’ta faaliyet gösteren Deniz Emekçileri Derneği’nin talebiyle bir toplantı yapan Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Balıkçılar ile Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen’in yanı sıra, Liman Başkanlığı, Emniyet Müdürlüğü, İlçe Tarım Müdürlüğü, Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik birimlerini bir araya getirerek, buluşturdu.

 

BALIKÇILARIN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Balık satıcıları ile Balık tutucularının sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda, belediyenin yaptırdığı yeni balıkhanenin eksikleri ve şehir merkezine uzak mesafesi nedeniyle vatandaşların balık satın alamadıkları, ilçede balık mezatlarının yapılacağı Kanto olmayışının beraberinde getirdiği problemler ve seyyar balık satıcılarının varlığı konuları tartışıldı.

6 balık manavı ve 15 tane yasal balıkçının dışında ilçede amatör olarak balıkçılık yapanların da balık satışı yapmalarının vergi ve kira ödeyen balıkçı esnafına ekonomik darbe vurduğunu anlatan balık satıcılarının bu iddialarına, balık tutucuları da, “Denizde tuttuğumuz balıkları manavlar pahallı sattığımızı söyleyerek satın almıyorlar, İzmir, İstanbul’dan satın aldıkları balıkları vatandaşa satıyorlar. Bizde tuttuğumuz balıkları kendimiz satmak durumunda kalıyoruz” diyerek tepki gösterdiler.

Toplantıda söz alan İlçe Tarım Müdürü Nurullah Özdemir, “Gırgırların kayıt altına alınması gerekiyor. Ayvalık’ta Balıkçı barınağı olmayışı, Gırgır teknelerini kayıt altına almamızı güçleştiriyor. Bu yüzden de yasal çıkışı olmayan Gırgır teknelerinin balık avına çıktıklarında yakaladıkları balıkları sayısal olarak belirleyemiyoruz’’ dedi.

Ayvalık Liman Başkanı Hüseyin Demir ise, “Amatör teknelerle liman içinde balık satmanın yasak olduğunu belirterek, yasağa uymayanların 1.250 TL para cezasına çarptırılması gerekiyor” diye konuştu.

 

BALIK HALİNDE EKSİKLİKLER TAMAMLANIYOR

Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Balıkçı arkadaşlarımızın Kanto kurma fikrine katılıyorum. Ama ilçemizde Balık tutucusu ile Balık Manavları birbirlerine güvenmiyor. Yine de Kanto açılmasında fayda var. Geçen yıl ilçemizde Cumhuriyet Alanında Zabıta ile bu alanda ki rıhtımda balık satmak isteyenler arasında olaylar yaşanmıştı. Yeni yaptırdığımız balık hali ile ilgili ön yargıların silinmesi gerekir. Balık halini denemeden karar vermek doğru değildir. Balık halinde eksik olan düzenlemeleri bir an önce hayata geçiririz. Ayvalık Belediyesi olarak bu konuda gerekenleri yaparız. İlçemizde herkes Cumhuriyet Alanında satış yapma peşinde. Zaten dar olan bu alanda herkesin bu taleplerini yerine getirebilmemiz mümkün değildir. Biz Gümrük binasını şu anki Otogarımızın bulunduğu yere yapmamızın nedeni, Ayvalık’ın Cumhuriyet Alanına sıkışmış olan şehir merkezini genişletmekti. Balıkhanenin yerinin merkezden biraz uzak olmasında ki amacımızda aynı nedenleydi’’ diye konuştu.

Toplantıda, Deniz Emekçileri Derneği Başkanı Deniz Devrim Kireçci’nin, “Şehir içindeki seyyar balık satışının yasaklanması ve Ayvalık Belediyesine ait mevcut balıkhanenin eksikliklerinin belediye tarafından tamamlanması” önerisi benimsendi.

Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant ise, “Yaklaşık iki yıldır görev yaptığım Ayvalık’ta gördüğüm çok acı bir tablo var. Tespitlerime göre, ne yazık ki, Ayvalık’lı, Ayvalık’ı sevmiyor. Hiç kimse Ayvalık’ın yükselmesi gerektiğini, hak ettiği noktada olmasını düşünmüyor. Balıkçılarımızın sorunlarını çözeceğiz. Rıhtımda teknede balık satışı kanunen yasaktır. Bu yüzden de herkes yasal çerçeveler dâhilinde hareket etmek zorundadır’’ diye konuştu.

Kaymakam Nalbant’ın, “Belediyenin, Zabıtasını gönderdiği her yere, Polisi de, Jandarma’yı da, Vergi Dairesini de gönderirim. Bu yüzden de yasal olmayan konularda karşı karşıya gelmeyelim. Aksi takdirde devletin gücünü kullanırım” şeklindeki sözleri ise toplantıya damgasını vurdu.

BALIKÇILARA KAYMAKAM RESTİ
BALIKÇILARA KAYMAKAM RESTİ
BALIKÇILARA KAYMAKAM RESTİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Kasım 2009 Perşembe 15:06:04
Güncelleme :12 Kasım 2009 Perşembe 16:45:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?