3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Balıkesir Belediyesi'nden açıklama

Balıkesir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, toplu konut bölgesi olan Yeni Mahalle'de yaşanan sorunların belediye ile ilgisi bulunmadığı, bu yönde yapılan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı bildirildi.


Toplu Konut II. Etap Projesi kapsamında, herhangi bir düzenli geliri ve sosyal güvencesi bulunmayan yoksul vatandaşlar için inşa edilen konutlarda doğalgaz aboneliği bağlamında yaşanan sorunlarla ilgili olarak yerel bir gazetede yayınlanan haberlerin gerçekleri yansıtmadığı, bu sebeple konuyla ilgili bir açıklama yapılması gereği duyulduğu belirtilen belediyenin açıklamasında, "Ayşebacı bölgesinde, Balıkesir Belediyesi tarafından sağlanan yer üzerinde Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından tüm yapım, donanım, çevre düzenlemeleri gibi tüm işler dahil, 'anahtar teslimi' ihale usulü ile gerçekleştirilen toplu konut projeleriyle ilgili olarak, Balıkesir Belediyesi tarafından yapılması gereken herhangi bir iş bulunmamaktadır. Hak sahibi olan vatandaşlarımızın buradaki evlerine taşınmaya başlamaları ile ortaya çıkan (ve aslında pek çoğu Belediyemizle ilgili olmayan) sorunların aşılmasına, Balıkesir Belediye Bakanı Sabri Uğur yakın ilgi göstermiş ve önemli katkılar sağlamıştır. Son günlerde, yerel bir gazetenin (Belediye'den bilgi talebinde bulunulmadan) yayınlamakta olduğu haberler, konu ile ilgili gerçekleri yansıtmamaktadır.

Toplu Konut II. Etap'ta yer alan H-1, H-3 ve H-4 numaralı blokların asıl projesinde, 'merkezi ısıtma sistemi' öngörülmüştür. Ancak, çeşitli sebeplerle bu blokların merkezi ısıtma sistemlerinin çalıştırılması mümkün olmaması nedeni ile ortaya çıkan sorunlar, yine Başkan Sabri Uğur tarafından yakından takip edilmiş ve bu sorunlara çözüm bulunması amacı ile, Belediyemiz tarafından, geçen Nisan ayında bir çalışma başlatılmıştır. Geçen Temmuz ayı sonlarında tamamlanan bu çalışma sonucunda hazırlanan raporda, bahse konu binaların merkezi sistemle ısıtılmasının, yaşanan sorunları çözmeyeceği, konutların tek tek doğalgaz sobaları ile ısıtılmasının çok daha gerçekçi olacağı değerlendirilmiştir. Bu rapor, TOKİ Başkanlığı'na da iletilmiştir. Bahse konu bloklarda oturan vatandaşların mali imkanlarının bu iş için yeterli olmayacağı düşüncesi ile, mevcut sorunların, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı marifeti ile çözülebileceği değerlendirilmiş ve bu öneri, Belediye Başkanı Sabri Uğur tarafından, 13.08.2008 tarih ve 160/621 sayılı resmi yazı ile Balıkesir Valiliği'ne gönderilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur" denildi.

BAŞBAKANLIK'TAN TOKİ CEVABI
Öte yandan, DSP Balıkesir Milletvekili Prof. Dr. Hüseyin Pazarcı, Balıkesir'deki TOKİ konutlarının durumuna ilişkin olarak 14 Ekim'de Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından yanıtlanmak üzere yazılı soru önergesi verdi. Pazarcı'nın soru önergesine Başbakan'ın görevlendirdiği Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek cevap verdi. Cemil Çiçek, piyasa koşulları ile konut sahibi olamayan ancak belirli bir birikime sahip dar ve orta gelirli ailelerin gelirlerine uygun ödeme koşulları ile konut sahibi olmalarının hedeflendiğini belirttiği TOKİ projeleri kapsamında Balıkesir'de ihalesi yapılan 13 proje dahilinde toplam 4 bin 780 konut üretildiğini bildirdi. Balıkesir Merkez 2.Etap Toplu Konut Uygulaması kapsamındaki H blokları sakinlerince dile getirilen binaların ısınma ve asansör sorunları ile sosyal tesislerin içinde bulunduğu harap duruma ilişkin olan soruya cevaben de binaların ısınma sistemlerinin doğalgaza uygun olarak inşa edildiği, ancak, konut sakinlerinin Balıkesir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. tarafından talep edilen abonelik ücretini ödeyememeleri nedeniyle bu bloklara gaz verilemediği bildirildi.

Bu doğrultuda, Balıkesir Doğalgaz Dağıtım A.Ş. ile TOKİ arasında gerçekleştirilen görüşmede abonelik bedellerinin 4 eşit taksitle ödenmesi anlaşmasına varıldığını belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, binaların doğalgaz abonelik işlemlerinde son aşamaya gelindiğini, aynı şekilde, H Bloklarındaki asansörlerin yetkili servis elemanlarınca arızalarının giderildiği, bakımlarının yapılarak asansörlerin düzenli olarak çalışır hale getirildiğini bildirdi. Soru önergesiyle ilgili yapılan açıklamada, Balıkesir TOKİ-Yeni Mahalle'de, alt gelir grubu ve yoksul grubu sosyal konut uygulaması kapsamında satışa arz edilen projelerden konut sahibi olan alıcıların satın aldıkları konutlarda ikamet etmek zorunda oldukları, bu konutların borcu bitene kadar 3. şahıslara devredilemeyeceği ifade edildi. Konut alıcılarından satış sözleşmesi hükümlerine uymayarak konutlarını 3. kişilere kiraladıklarının tespit edilmesi durumunda, ivedilikle söz konusu kişiler hakkında yasal takip başlatılacağı belirtildi.


Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı'nın TOKİ ile ilgili soru önergesine ilişkin olarak yapılan açıklamada, Mimarlar Odası'nın TOKİ ve inşaat sektörü arasında kurduğu olumsuz eleştiriyle ilgili de cevap yer aldı. Bakan Çiçek imzalı açıklamada, Mimarlar Odası'nın TOKİ'nin inşaat sektöründe artan hacminin inşaat sektörünü yok edeceği endişesinin tamamen mesnetsiz ve yersiz olduğu, TOKİ'nin tüm uygulamalarıyla emlak piyasasında ve inşaat sektöründe canlanmaya neden olduğu, bu durumun da ekonomiye ve istihdama önemli katkılar sağladığı ifade edildi.


Öte yandan, toplu konut alanı olan Yeni Mahalle'deki H bloklarındaki ev sahiplerinin yaşadığı çeşitli sorunları dile getiren yerel gazete, yayınlanan haberlerin ardından Vali Selahattin Hatipoğlu'nun söz konusu bölgedeki mağduriyetin giderilmesi için gerekenin yapılacağı şeklinde taahhütte bulunduğunu duyurdu.

iha
Yayın Tarihi : 27 Aralık 2008 Cumartesi 15:03:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?