3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

'Balıkesir Kent Arşivi' zenginleşiyor

Balıkesir Belediyesi'nin oluşturduğu, "Balıkesir Kent Arşivi", yapılan katkılarla zengilenlişiyor. Son olarak, Balıkesir tarihini araştıran Kerim Kani Akpınarlı, yıllardır derlediği özel arşivi ailesinin isteği ile Balıkesir Kent Arşivi'ne bağışlandı. 

Geçen hafta Belediye Kent Arşivi Danışmanı ve Balıkesir Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit Mutaf 'ın yürüttüğü çalışma ile Balıkesir tarihi araştırmacısı Kerim Kani Akpınarlı'ya ait içerisinde Balıkesir'le ilgili bir çok tarihi belge ve kitap çalışmalarının yer aldığı arşivin Kent Arşivi'ne kazandırıldığı bildirildi. Bağışlanan arşivin Balıkesir'in tarihine ışık tutacağını söyeyen Mutaf, içerisinde Balıkesir tarihi ile ilgili yayınlanmamış kitap ve makale çalışmalarıyla beraber çok sayıda gazete, dergi, belge ve fotoğrafın Kent Arşivi'ne kazandırıldığını, bunların tasnifinin yapıldıktan sonra araştırmacıların hizmetine sunulacağını söyledi. Bağışlanan arşivdeki 3 kitabın özellikle çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Kent Arşivi Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit Mutaf, "Bulunan malzemelerden, ikisi Kerim Kani Akpınarlı'nın kendi çalışması olmak üzere, Balıkesir tarihine ışık tutacak çok önemli 3 kitaba rastladık. İlki Kerim Kani Akpınarlı'nın Balıkesir Belediyesi için hazırladığı fakat yayınlamayan 'Balıkesir Şehir ve Belediye Tarihi' isimli kitabı. Balıkesir Belediye tarihi ile ilgili çok önemli bilgilerin yer aldığı kitap, özellikle Kerim Kani'nin bu kitabı yazarken yararlandığı kaynakların hiç birinin günümüzde olmadığını düşünürsek, çok önemli kaynak. İkincisi ise yine Kerim Kani Akpınarılı'ya ait 'Balıkesir'de Eski Aileler' isimli, bir deftere el yazısıyla Osmanlıca olarak 1973 yılında yazdığı ve bitirilmiş bir kitap çalışması. Bu kitabın da Balıkesir'deki önde gelen ailelerin tarihini anlatması bakımından önemli bir çalışma olduğunu düşünüyoruz. Üçüncü kitap ise bulunan diğer tüm belgelerin hepsinden de daha önemli olan, 'Sergüzeştname' isimli hatıra türü, el yazması kitap çalışması. Afganistan'dan yola çıkıp Balıkesir'de yaşayan Afganlı bir ailenin tarihini anlatan, günlük biçiminde kaleme alınmış bu kitap, yazıldığı dönem olan 19 yy'ın hem ailenin tarihi açısından hem de 19 yy da Balıkesir'in genel görünümünü anlatması açısından çok önemli bir eser. Biz böyle bir eserin varlığından Kerim Kani'nin 'Balıkesir'de Şehir ve Belediye Tarihi' adlı eserinden haberdar olduk. Ama bir türlü bu kitaba rastlayamamıştık ve bu arşivin varlığını duyduğumuzda en çok da bu eseri merak ediyorduk. Çünkü, bu çalışma Balıkesir'in 19 yy ikinci yarısı ve 20 yy başlarına ait bir dönemine ışık tutması anlamında önemli bir kaynak eser. Bu kaynaktan da çok önemli bilgilerin çıkacağını ümit ediyoruz. Bu kitap çalışmalarından başka arşivde bir çok yayınlanmamış araştırma, makale, kitap, gazete, dergi, fotoğraf ve kişisel yazışmalar yer alıyor" dedi. 

Arşivin gün yüzüne çıkartılmasında Yeni Haber Gazetesi Sahibi Ekrem Balıbek başta olmak üzere, Fotoğraf Sanatçısı Ahmet Esmer, Akpınarlı'nın değerli eşi ile akrabası Avukat Kamil İmer'in çok önemli katkılarının olduğunu, bu yüzden kendilerine teşekkür ettiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Abdülmecit Mutaf, bağışlanan tüm bu belgelerin tasnif edildikten sonra Balıkesir'le ilgili araştırmalarda yararlanmak üzere araştırmacıların hizmetine sunacaklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2008 Salı 17:11:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?