6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Balıkesir’de CHP ve DP oyları geldi

Sağın kalesi Balıkesir’de DP varlık gösteremeyip CHP adayı da halk tarafından benimsenemeyince, CHP ve DP’nin oyları MHP’li İsmail Ok’a, yarışta avantaj sağladı

MHP, Balıkesir’de oylarını altı kat artırıp, belediye başkanlığını AKP’den ezici bir sonuçla aldı. Bu sonuçta, MHP’nin isabetli bir aday seçimi yapması ve başarılı bir seçim kampanyası yürütmesi kadar, AKP’li Belediye Başkanı Sabri Uğur’un uygulamaları, asfalt için katkı payı alması ve tepki oylarının MHP’de toplanması da etkili oldu.

Balıkesir’de belediye başkan adayını açıklayan ilk parti olan MHP, 1 Aralık 2008’de mesleği öğretmenlik olan ve bir dönem Türk Kamu-Sen il temsilciliğini de yürüten 45 yaşındaki İsmail Ok’u kamuoyuna tanıttı.

AKP’li belediyenin asfalt ve kaldırım çalışmaları sonrasında vatandaşlardan aldığı katkı paylarını sürekli gündeme getiren Ok, “Ak’ın karasına, asfalt parasına son” sloganıyla propaganda yapmakla kalmayıp, katkı parasını almayacağına dair taahhütnameler dağıttı.

AKP’nin en güçlü rakibi konumundaki CHP’nin, adayını şubat ortalarına kadar bir türlü açıklayamaması da MHP’nin önünü açtı. CHP’nin aday gösterdiği, Yeni Kuşak Köy Enstititüleri Derneği Başkanı Nedret Can, halk tarafından benimsenmedi. Sağın kalesi olarak bilinen Balıkesir’de DP de varlık gösteremeyince, CHP ve DP’nin oylarının bir bölümü de MHP’ye kaydı. Bu tercihte Ok’un kökten partili olmaması, adaylığı açıklanırken parti rozeti takmaması da etkili oldu.

CHP desteğiyle seçildi

CHP’lilerin ‘başkanlıkta MHP’ye, belediye ve il genel meclisinde CHP’ye oy vereceği’ iddiaları iki partiyi karşı karşıya getirdi. CHP il ve merkez ilçe başkanlarından, CHP’lilerin MHP’ye, MHP’lilerin CHP’ye oy veremeyeceği açıklamaları geldi. Ancak sandıklar öyle söylemedi. AKP’li belediyeden kurtulmak isteyen CHP’liler, daha güçlü görünen MHP’yi desteklemişti. MHP’nin 2004’te 10 bin 650 olan oyu 60 bine çıktı. 2004’de 37 bin oy alan CHP, 20 binde kaldı. Oyunu koruyan AKP ise belediyeyi MHP’ye kaptırdı.
 

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Nisan 2009 Cumartesi 02:13:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?