7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Balıkesir'de güreş heyecanı

Balıkesir'de, ünlü cihan pehlivanı Kurtdereli Mehmet pehlivan adına düzenlenen ve tarihi Kırkpınar Güreşleri'nin rövanşı olan Geleneksel Kurtdereli Yağlı Pehlivan Güreşleri, 16 Temmuz tarihinde 26. kez güreşseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. 

Kurtdereli güreşlerini tertip ve organize etmekle görevli Yürütme Kurulu Başkanı Adem Aslanbay, güreş organizasyonunda her zaman yanlarında gördükleri basın kuruluşlarından desteklerini sürdürmelerini istedi. Bu tür organizasyonların, kamuoyuna yayılmasında özellikle ulusal yayın yapan yazılı ve görsel basının çok önemli rol oynadığını belirten Adem Aslanbay, Türkiye çapında tanınmış bir organizasyon olan Kurtdereli Mehmet Pehlivan Güreşleri'ne her kesimin özellikle de belediyenin sahip çıkması gerektiğini söyledi. Güreşler için Balıkesirli yöneticiler ile sanayi kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinden destek isteyen Aslanbay, devletin de bu tür organizasyonlara destek verip kaynak aktarması gerektiğini ifade etti. Yağlı güreşlerin, Türk kültürünün önemli bir unsuru olduğunu da vurgulayan Aslanbay, "Türk halkını yozlaştırmaya çalışanlara en büyük dersi bizi biz yapan değerlere sahip çıkarak verebiliriz. Balıkesirliler'den ve özellikle Balıkesir Belediyesi'nden bu organizasyona sahip çıkmasını bekliyoruz. Kırkpınar güreşlerinin bu denli güzel yapılmasında Edirne Belediyesi'nin rolü çok büyük. Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur'un organizasyona her türlü katkıyı sağlayacağından şüphemiz yok. Bu organizasyonun maliyeti 100 milyarın üzerinde. Eğer katkı sağlanmaz ise yakın gelecekte er meydanlarında davul ve zurna sesinin kesileceği gerçeği gözardı edilmemelidir" dedi. Adem Aslanbay, başta tarihi Kırkpınar'ın başpehlivanı Osman Aynur olmak üzere Recep Çakır, Mehmet Yılmaz, Şükrü Kazan, Ekrem Yavuz, Savaş Yıldırım, Ümit Balta'nın da aralarında bulunduğu toplam 25 başpehlivan ile Kurtdere güreşleri için sözleşme imzaladıklarını, değişik boylardan yaklaşık 400 güreşçinin de Balıkesir Kurtdereli güreşlerinde yer alacağını bildirdi. 

Yürütme Kurulu Başkanı ve üyeleri ile güreşlerden önce, basın mensuplarının da katıldığı yemekte biraraya gelen güreş ağası Ekrem Ergüven, ağalık için şimdiden aday olduğunu açıkladı. Ekrem Güven, İstanbul'da yaşamasına rağmen Balıkesir'in Kepsut İlçesi'nden olduğunu ve eskiden kendisinin de pehlivan olarak er meydanlarına çıktığını söyledi. Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri'nin geçen yılki ağalık ihalesini büyük farkla alan Ekrem Ergüven, "Ben en az 3 yıl üst üste Kurtdere'deki güreşlerin ağası olmak istiyorum. Ata sporumuz olan güreş bizim içimizde bir sevda. Memleketimde yapılan ve Türkiye'nin en büyük 2. organizasyonu olan Kurtdere'deki güreşlere elimden geldiğince her zaman destek olmayı sürdüreceğim" diye konuştu. Bu arada Yürütme Kurulu, güreş ağasına 3 yıl üst üste ağalığı sürdürmesi halinde altın kemer takmayı vaad etti. 

Balıkesir Kurtdere'deki güreşlerin bu sene de kıran kırana geçeceğini vurgulayan yetkililer, tüm güreşseverleri Balıkesir'e davet etti.
iha
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2006 Pazar 05:22:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?