3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Balıkesir'de yerel yönetimler

Balıkesir Belediye Başkanı Sabri Uğur, Akıncılar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi ile ilgili bölgedeki mülkiyette hak sahibi olan vatandaşları bilgilendirdi.

Uğur, Akıncılar Mahallesi'nin Balıkesir'in prestij bölgesi olacağını söyledi.

Salih Tozan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen toplantıya yüzlerce vatandaş katıldı. Salon katılanları almayınca izdiham yaşandı. Akıncılar projesinin tanıtan maketlerin sergilendiği toplantı salonunda sinevizyon ekranı yardımıyla davetlilere projenin detayları anlatıldı. Akıncılar Mahallesi Kentsel Dönüşüm Projesi bilgilendirme toplantısında konuşan Belediye Başkanı Sabri Uğur, Projenin büyük oranda bölgedeki mülk sahiplerinin isteğine bağlı olarak devam deceğini vurguladı. Başkan Uğur, “Projenin kapsadığı alanda mülkü bulunan hak sahiplerinin çoğunluğunun bu işe, 'evet' demesi halinde proje devam edecek. Bizler sadece sorumluluğumuzun bir gereği olarak, 'Bu bölgeye ne aparsak daha güzel olur, buradaki hak sahiplerinin mülkleri nasıl bir projeyle daha değerli hale gelir, uygulanacak proje Balıkesir’in gelişimine nasıl bir katkı sağlar?', diye düşünüp, bunun bilinciyle bu çalışmayı yaptık. Burada birinci amacımız, mülk sahiplerinin mülklerin daha değerli hale getirerek, inşaat maliyetlerinin karşılanabileceği bir denge oluşturulmasıdır. Bu projeyi bir teklif olarak sizlerin önüne sunuyoruz. Hedefimiz, Balıkesir’in bu bölgesinin örnek bir ygulama ile ticaret ve konut bölgesine dönüştürülmesidir” dedi.

Belediye Başkanı Sabri Uğur, projenin hayata geçmesiyle mülk sahibi olanların proje bitiminde ister konutlardan, isterse de dükkanlardan sahip olabileceklerini söyledi. Mülk sahiplerinin projeye nasıl dahil olacakları konusunda da ayrıntılar veren Başkan Uğur açıklamalarını şöyle sürdürdü;

"Sizlerin sahip olduğunuz mülklerin değeri yasal olarak oluşturulacak Değer Tespit Komisyonu’nda tespit edilecek. Uygulanacak projenin bitiminde konutlar ve dükkanların değerleri de tespit edilecek. Bu tespitler doğrultusunda mülk sahibinin mülkünün değeri ile projede istediği konut veya dükkanın değeri arasında bir fark oluşuyorsa, bu farkı mülk sahibi eğer 100 m2’nin altında konut istemişse 180 ve 100 m2’nin üzerinde konut istemişse 144 ayda, dükkan istemişse 84 ayda banka kredisiz, kefilsiz ödeyecek. Bu değer tespitlerinde alacaklı duruma düşerse parasını biz idare olarak hemen ödeyeceğiz. Bu projede 2 oda 1 salon 94 m2 ve 3 oda 1 salon 120 m2 ebatlarında iki tip konut yapacağız. Bölgedeki mülk sahiplerinin tamamına yer verilmeden, başkalarına her hangi bir mülk satışı da gerçekleştirilmeyecek. Sizlerin tercihinin dışında kalan yerlerin satışı ise farklı bir yol izlenerek yapılacak ve asla sizinkine benzer bir taksitlendirme söz konusu olmayacak. Ayrıca tüm bu alanın altında 40 bin m2 büyüklüğünde bir de kapalı otopark yapılacak. Bu uygulama standart TOKi uygulamalarından farklı olarak kalitesi daha yüksek ve sosyal konut anlayışından farklı, prestij konutları statüsünde inşa edilecek.”

Akıncılar Mahallesi'nde halen 227 adet konut olduğunu belirten Belediye Başkanı Sabri Uğur, bu konutlarda yaşayan mülk sahiplerine, 18 ay sürmesi planlanan projenin bitimine kadar kira yardımı vereceklerini söyledi. Toplantının sonunda vatandaşlarla birebir ve topluca görüşen Sabri Uğur, vatandaşların konuyla ilgili merak ettiği soruları cevaplayıp, endişelerini de giderdi. Üç ay içinde benzer bir toplantının tekrarlanacağı bildirildi. Projeyle ilgili planlar ile resimler ve proje maketinin önümüzdeki günlerde Belediye giriş katındaki sergi salonunda sergileneceği, isteyen vatandaşların inceleme yapabileceğini, burada görevlendirilecek yetkili bir kişinin proje hakkında tüm ayrıntıları anlatıp bilgilendirmeye devam edeceği, ayrıca, isteyen vatandaşların bizzat Belediye Başkanı Sabri Uğur'u makamında ziyaret edip bilgi alabilecekleri bildirildi.

AKINCILAR PROJESİ

Kentsel dönüşüm alanı olarak projelendirilen alan, Balıkesir kent merkezindeki Akıncılar Mahallesi dahilinde kuzeyde Çay Deresi ve Bandırma Caddesi’nin bir bölümü, batıda Yalkır Caddesi, güneyde Cumalı Sokak ve Toplu Taşıma Merkezi, doğuda Vasıf Çınar Caddesi ile sınırlı yaklaşık 70 bin m2’lik bölgeyi kapsıyor. Yapılması düşünülen proje ile kent içinde, kentsel merkezin hemen yanında bulunan bölgenin, terminal alanının taşınması ile birlikte atıl duruma düşmesi sonucu gerek bu bölgenin tek bir proje kapsamında ele alınarak dönüşümünün sağlanması gerekse kentteki bir takım ihtiyaçlara dönük olarak nitelikli kullanım alanları yaratılması amaçlanıyor. Bölgenin klasik imar planı doğrultusunda mülkiyet sahibi kişilerce veya müteahhitler kanalıyla yapılaşması durumunda çok uzun bir süreçte dönüşümün gerçekleşeceği, bölgede yer alacak yapıların bağımsız projelendirilecek olmaları nedeniyle birbiriyle ilişki ve bütünlüğünün olmayacağı, bölgenin sürekli bir inşaat ve şantiye görüntüsü içinde olacağı, bölgedeki mülkiyetlerin çok küçük olmaları nedeniyle yapılacak bağımsız yapıların da nitelikli ve fonksiyonel yapılar olmayacağı göz önünde bulundurulduğunda bölgeye ilişkin bütüncül bir proje yapılması ve uygulamanın Balıkesir Belediyesi ve TOKİ işbirliği içinde yapılmasıyla tüm bu sıkıntıların önüne geçilmesi hedefleniyor.

Projenin bir başka amacı da, Balıkesir kent merkezinde eksikliği hissedilen ve ihtiyaç duyulan büyük alan kullanımına sahip nitelikli dükkan ve ofis, büro tarzı kullanımlar ile mevcut konutlar da dikkate alınarak yeni konut kullanımlarının yer alması ve proje kapsamında düşünülen yeni ticaret bölgesi ile giderek sıkışık bir yapıya bürünen kent merkezinin alternatif gelişme alanının bu bölgede oluşturulmasıyla mevcut merkezdeki sıkışıklığın giderilmesi. Projenin bütünü içerisinde toplam yaklaşık 70 bin m2 büyüklükteki alanların 12 bin 176 m2’sinin konut alanı, 35 bin 357 m2’sinin ticaret ve ofis, büro, 22 bin 500 m2’sinin meydan, açık, yeşil alan ve yol olarak tasarlandığı bildirildi.

.
Yayın Tarihi : 27 Nisan 2008 Pazar 14:33:14
Güncelleme :28 Nisan 2008 Pazartesi 09:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?