5
Mayıs
2024
Pazar
BALIKESİR

Balıkesir'in 'altın kızları'

BALIKESİR'İN,

Balıkesir Karesi Kız Teknik ve Meslek Lisesi bünyesinde, "Kuyumculuk Teknolojisi" alanı açıldı.

Donanımı Balıkesir Kuyumcular ve Sarraflar Derneği tarafından karşılanan atölyenin açılış törenine İl Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Köksal, Kuyumcular Derneği Başkanı Recai Gürcan, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Şadi Özbek, Karesi Kız Teknik ve Mesles Lisesi Müdürü Adviye Çiğdem Boyar ile öğretmen ve öğrenciler katıldı. İl Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Köksal, "Balıkesir'de önceki yıl ikinci bir kız meslek lisesi açmıştık, Karesi Kız Meslek Lisesi. Bu okulumuzda önemli bir ihtiyaç alanı olarak kuyumculuk alanı tespit edildi. İlimizde de böyle bir alana ihtiyaç vardı, okul müdürümüzün gayretleri ve Kuyumcular Derneğinin güzel katkıları ile deyim yerindeyse bir laboratuar kurulmuş oldu, 20 öğrencimiz eğitim görüyor. Mezun olduklarında alacakları iş yeri açma ve ustalık belgeleriyle birlikte kendilerine bir hayat ve çalışma alanı açılmış olacak. Gayet güzel ve mutlu bir olay, emeği geçenlere teşekkür ediyoruz" diye konuştu.

Okul müdürü Adviye Çiğdem Boyar, Balıkesir'de böyle bir alana ihtiyaç olduğunu tespit edip harekete geçtiklerini ve girişimlerinin başarıyla sonuçlandığını söyledi. Boyar, "Balıkesir'de özellikle bu sektörde çok güzel bir potansiyel var. Mezun olacak öğrencilerimizin iş garantileri var. Şehir merkezinde yaklaşık 80 sarraf var, çocuklarımızı buralarda istihdam edebileceğiz" dedi. Kendisi de meslek lisesi kuyumculuk bölümü çıkışlı olan ve Dokuz Eylül Üniversitesi'nde öğrenimini tamamlayan Kuyumculuk Teknolojisi öğretmeni İsmail Erer de Balıkesir'de sektörün geleceği için çok önemli bir adım atılmış olduğuna dikkat çekti. Faal olarak kuyumculuk mesleğini de yapan İsmail Erer, "Kuyumculuk sektörü dünya üzerinde çok büyük bir rakamsal değere sahip. Balıkesir'deki faaliyet alanı ise oldukça küçük. Birkaç yıldır uğraşıyorduk, müdüre hanım, il milli eğitim müdürü ve sayın Valimizin de izni ve gayretiyle bu aşamaya getirdik.Yetişen öğrencilerin ileride sektör için çok büyük faydası olacak. Balıkesir'de imalat yapan iş yeri yok. Halbuki 80 kadar sarraf, 10-15 tane gümüş dükkanı olduğu halde imalat yani üreteni yok. Bu işin ileri aşamaları var. Kendi mesleği içinde çok farklı dala sahip olan kuyumculuk mesleği daha ileri yıllarda daha büyük işletmelere dönüşecektir. Bu başlangıç çok önemli. Eğer erkek öğrenciler de alınabilirse meslek çok daha büyük paya sahip olacak. Değerli metallerin eritilmesinden son müşteriye geliş aşamasına kadar öğrencilerimize gösteriyor ve anlatıyoruz. Başlangıç olarak 13 öğrencimiz var. Gelecek seneler kademe kademe artacak sayıları. Okul bitinceye kadar gelişimlerini tamamlayıp isterlerse bu işin üniversiteni de okuyabilirler, ancak lise bittiğinde düz liseden çıkıp sınav yarışı yerine meslek sahibi olarak tekrar sınav yarışına katılabilecekler" dedi.

ÜRETEN KUYUMCU, SATAN SARRAF

İsmail Erer, kamuoyunda kuyumculuğun sarrafiye ile karıştırıldığını, altın satılan iş yerlerinin kuyumcu diye anıldığını halbuki bunun yanlış ve hatalı bir durum olduğunu bildirdi. Çarşıdaki iş yerlerin birer sarraf olduğunun altını çizen Erer, "Kuyumculuk tarihte 7 bin yıllık bir sektörel geçmişe sahip. Tasarım bu mesleğin içinde bir alan. Kuyumculuğun içinde yaklaşık 10 tane branş var. Sadece birinde ustalaşmış olan her öğrenci ileride meslek sahibi olur. Çünkü meslek Türkiye genelinde de çok büyük bir paya sahip. Her şehirde sarraflık var ama kuyumculuk yok. Kuyumculuk ile sarraflık kelimesini ayırmak lazım. Birçok iş yeri sahibi dükkanlarına kuyumcu diye yazıyor, halbuki sarraftır. Alıp satana sarraf, üretene kuyumcu denir. Kuyumculuk alanı sarraflık zannediliyor, halbuki sarraflığın arka planında kalan asıl zanaatkarlık bu kuyumculuk. Başta bölümün tanıtımında biraz zorluk çektik ama şimdi daha iyi anlaşılmaya başladı.

ÖĞRENCİLER MEMNUN

Balıkesir'in ilk ve tek alanını tercih eden Kuyumculuk Teknolojisi öğrencileri ise seçtikleri bölümden dolayı son derece mutlu olduklarını söylediler. İş garantili meslek sahibi olacak olmanın heyecanını şimdiden yaşadıklarını belirten öğrencilerden Hacer Türkoğlu, " Ben en başından beri bu bölümü istiyorddum, hedefim en iyisi olmak. Hem üretici hem tasarımcı olmak istiyorum. Hatta bölüm öğretmeni olmak istiyorum. Çok mutluyum, memnunum, iddialıyım. Testere kullanmayı, kaynak yapmayı, tel çekmeyi öğrendik. Daha çok öğreneceğimiz iş var. Parlatmayı ve eritmeyi gördük" dedi. Mesleki bileziklerini okul sıralarında takan, "altın kızlar" geleceklerine bu şekilde çok daha güvenle baktıklarını bildirdi. Memnuniyetlerini ifade eden öğrenciler, "Ben tasarımcı olmak istiyorum, iddialıyım. Severek ve isteyerek geldim, kendime güveniyorum. Bu bölümün Balıkesir'de ilk olması çok güzel. Tasarımcı olmak istiyorum, geleceğe açık. Diğer bölümlerden çok farklı. Okulumuzda böyle bir bölüm açıldığı için çok şanslıyız. Önü çok açık, diğer mesleklere hiç benzemiyor. İleride iş bulma imkanımız çok daha kolay. Severek ve beğenerek geldik. Diğer arkadaşlarımızı da bu bölüme bekliyoruz" şeklinde konuştular.

Fiili olarak iki hafta önce resmi olarak bugün hizmete giren Kuyumculuk Teknolojisi bölümünde ilk uygulamalı dersi izleyen İl Milli Eğitim Müdürü Abdurrahim Köksal, öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Aralık 2010 Çarşamba 18:32:02
Güncelleme :8 Aralık 2010 Çarşamba 18:45:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?