6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Balıkesir'li mucite ödül

 

Türk mucit ödüllendirilecek

Buluşları ile tüm dünyadaki bilim camiasının dikkatlerini üzerine çekmeyi başaran Balıkesir’in Edremit ilçesindeki Türk mucit Faruk Durukan, Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği tarafından özel ödüle layık görüldü.

Dünyadaki zeytincilik alanlarında 3 bin yıldan beri yok edilemeyerek çevreye önemli zararlar veren zeytin kara suyunu yüzlerce faydalı ürüne ham madde haline getiren bilim adamı Faruk Durukan, Gebze Sanayici ve İşadamları Derneği’nin 23 Mayıs günü Osman Hamdibey Kültür Merkezi’nde gerçekleştireceği ödül töreninde özel ödül ile şereflendirilecek. Taşın suyunu elde ederek yanmayan maddelerin üretimini sağlayan, orman yangınlarına etkin çözüm bulan, zeytin yaprağı çayını keşfeden, zeytin çekirdeğinden aktif karbon üretmeyi başaran, bitkiler üzerinde çalışma yaparak özlerinden kök boya elde edilmesini sağlayan, onlarca bitki özünden gıda, tekstil ve kozmetik sanayinde yeni bir sayfa açılmasını sağlayan, Türkiye’deki ilk bitki özleri (ekstrakt) imalatını gerçekleştiren ve daha bir çok buluşun altına imzasını atan Türkiye’nin gururu Faruk Durukan, davet edildiği ödül törenine katılacağını söyledi.

Kocaeli Gebze’deki Sanayici ve İşadamları Derneği’ne teşekkür ederek davetlerini aldığını belirten Faruk Durukan, “Ülkemizin kalbi durumundaki Gebze’de bulunan sanayici ve işadamlarımızın çevreci yaklaşımını takdire şayan görüyorum. Çevre temizliğine büyük katkı sağlayan zeytin kara suyuna çözüm olarak adlandırdığımız buluşun üzerinde duran dernek üyeleri ve yönetimi, beni ödüllendirmek istemiş. Bu da onların çevreye olan duyarlılıklarının bir ifadesidir. Bilindiği gibi fabrikalar ne kadar az da olsa istemeden çevreyi kirletiyor ve bu buluş ile zeytin fabrikaları çevre kirliliği sıkıntısını atlattı. Kendilerine şimdiden teşekkür ediyorum” dedi.

Zeytin kara suyunu faydalı hale getirerek 3 bin yıllık problemi çözen ve bu projesi ile bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen, ‘Kale Naturel’ isimli firmanın da yetkilisi Faruk Durukan, zeytin kara suyunun özüyle şu ana kadar 500 ton hayvani gıda maddesi elde ettiğini açıklamıştı. 15 üniversite ile ortak bilimsel çalışmalar yaptığını söyleyen Durukan, elde edilen bu ürünün kozmetik alanında kremlerde ve sabunlarda kullanıldığını tüm dünya ile paylaşmış, haber bazı çevrelerce büyük yankı uyandırmıştı.

 









 

İHA
Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2009 Salı 12:14:10
Güncelleme :12 Mayıs 2009 Salı 12:20:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?