3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Balya'da tapu sevinci

Balıkesir Kadastro Müdürlüğü'nün kadastro çalışmalarını tamamladığı Balya ilçesine bağlı Narlı köyündeki taşınmazlara ait tapu senetleri, düzenlenen törenle mülkiyet sahiplerine teslim edildi. Tapularını alan köylüler büyük sevinç yaşadı. 

Narlı köyünde düzenlenen tapu dağıtım törenine Tapu Kadastro Bursa Bölge Müdürü İzzettin Kocukoğlu ve yardımcıları ile Balıkesir Kadastro Müdürü Feridun Yörük, Çanakkale ve Yalova'da görev yapan çok sayıda kadastro ve tapu sicil müdürleriyle çok sayıda vatandaş katıldı. Törende konuşan Balıkesir Kadastro Müdürü Feridun Yörük, Balıkesir'de son 4 yılda toplam 57 köyün kadastrosunun tamamlandığını açıkladı. Kadastronun kamu hizmeti olduğunu hatırlatan Yörük, "Kadastro, yeryüzüne ilişkin yapılacak her türlü yatırımın, planlama ve projelendirme çalışmalarının vazgeçilmez altlığını oluşturmaktadır. Kadastro yapılan yerlerde vatandaşlara ve kamuya ait tüm taşınmazlar, mülkiyet ve sınırları yönüyle devletimizin güvencesi altına alınmaktadır. Bugün de bu güvencenin belgesi olan tapu senetlerini vatandaşlarımıza takdim edeceğiz. Kadastro işi çok emek ve dikkat isteyen bir çalışmayı gerektirmektedir. Taşınmazların maliklerinin ve diğer hak sahiplerinin belirlenmesi, sınırlarının ve üzerindeki yapıların ölçülmesi, elde edilen verilere göre kadastro haritalarının ve tapu kütüklerinin düzenlenmesi yoğun bir çalışma ve büyük bir emekle gerçekleştirilmektedir" dedi. 

Balıkesir Kadastro Müdürlüğü'nün çalışmaları neticesinde son 4 yılda merkez ilçede 25 köy ve Balya ilçesinde 32 köy olmak üzere toplam 57 köyün kadastrosunun tamamlandığı, Balıkesir merkez ve Balya'nın toplam köy sayısının 169 olduğuna dikkat çekildi. 2007 yılında, merkez ilçede 16, Balya'da 19 olmak üzere toplam 35 köyde yapılan kadastro çalışmalarında 31 bin 389 parsellik üretim gerçekleştirildiği, 2007 yılında sadece Balya'daki 19 köyde toplam 20 bin 242 parselin kadastrosu yapıldığı, buna karşılık vatandaşlar tarafından askı ilanı sırasında toplam 179 parselle ilgili olarak Kadastro Mahkemesi'nde dava açıldığı bildirildi. Feridun Yürük, "Kadastrosu yapılan parsel sayısı dikkate alındığında davalı parsel oranının binde 8 olduğu anlaşılıyor. Türkiye ortalamasının yüzde 4-5 olduğu düşünüldüğünde, bu konuda kendimizi başarılı sayabileceğimize inanıyorum" dedi. 

Tapu dağıtımı yapılan Narlı köyünde, bin 716 parselin kadastrosu yapılırken, askı ilanı sırasında 20 parselle ilgili Kadastro Mahkemesi'ne dava açıldığı, Balıkesir Kadastro Müdürlüğü'nün bundan sonraki hedefinin ise, 1950 ve 1960'lı yıllarda kadastrosu yapılmış olan, fakat, bugün itibariyle teknolojik olarak değerlendirilmesi mümkün olmayan, uygulama özelliğini yitirmiş, günümüz ihtiyaçlarına cevap vermeyen birimlerin kadastrosunu yenilemek ve günümüz tekniğine uygun hale getirecek çalışmaları tamamlamak olduğu bildirildi. Narlı köyündeki törende çalışmalarındaki başarısını bir defa daha kanıtlamış olan Balıkesir Kadastro Müdürlüğü'ne, Bursa Bölge Müdürlüğü tarafından bir teşekkür plaketi verildiği, Balıkesir'in bölgeye bağlı 4 il arasında en başarılı müdürlük seçildiği kaydedildi.

.
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2008 Salı 10:46:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?