6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bandırma tarihinin fotoğrafları

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde trafo teknisyenliği yapan Ersoy Aydoğan, ilçenin tarihiyle ilgili yaptığı arşiv çalışması kapsamında çoğunluğu 100 yılık olan iki binden fazla Bandırma fotoğrafı ve binlerce belge topladı.

Bandırma'nın tarihiyle ilgili çalışmalarına 3 yıl önce başlayan Ersoy Aydoğan, hobi olarak başladığı çalışmalarını ciddi bir arşivcilik çalışması haline getirdi. Bandırma'nın genel tarihiyle ilgili kaynak sıkıntısı olduğunu ifade eden Aydoğan, arşivciliğin ciddi bir çalışma ve sabır gerektirdiğini söyledi. Bandırma'nın yanısıra internet sayesinde tanıştığı yurtdışında yaşayan Bandırmalılardan da çok sayıda fotoğraf ve belge bulduğunu belirten Aydoğan, bugüne kadar 2 binden fazla eski Bandırma fotoğrafı ve binlerce belge topladığını söyledi.

Sponsor bulduğu takdirde çalışmalarını Bandırma'nın tarihini anlatacak bir kitapta toplamayı amaçladığını belirten Ersoy Aydoğan, "Bundan 3 yıl önce merakla başladığım arşiv çalışması daha sonra ciddi bir çalışmaya döndü. Bandırma'daki eski esnaflardan, fotoğrafçılara, kütüphaneden özel kurumlara kadar çok sayıda yerden çeşitli fotoğraflar ve ilçenin tarihiyle ilgili belgeler edindim. Bazı fotoğrafların orjinallerini bulurken, bazılarının kopyasına ulaşabildim. Düzenli bir çalışmayla arşivlediğim fotoğraf ve belgelerle bir kitap çıkartarak Bandırma'nın genel tarihini gelecek nesillere aktaracak bir kaynak bırakmayı amaçlıyorum" dedi.

Bandırma'ya ait ulaştığı en eski fotoğrafın ise 1880 yılında yabancı bir fotoğrafçı tarafından çekildiğini belirten Ersoy Aydoğan, "Bundan yaklaşık 130 yıl önceki Bandırma'yı görünce kentin nasıl bir değişime uğradığı daha çok belli oluyor. Osmanlı döneminde, Kurtuluş Savaşı öncesinde Bandırma'nın düşman işgali altındayken çekilmiş çok sayıda fotoğrafda var. Ancak o döneme ait birçok fotoğraf ise maalesef iyi korunmadığı için kaybolmuş ve olanlarında bir kısmı büyük ölçüde yıpranmış. Bu fotoğraflar Bandırma tarihi için büyük önem arzediyor" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:51:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?