6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bandırma'da 20 veremli tedavi altında!

Bandırma Verem Savaş Derneği Başkanı İsmet Sert, Verem Savaş Haftası münasebetiyle çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Verem Savaş Derneği Başkanı İsmet Sert ve Bandırma Sağlık Grup Başkanı Dr. Zafer Yılmaz Verem Savaş Haftası'nda derneğe ziyarete gelen vatandaşlara Verem Savaş Dispanserini gezdirip yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Düzenlediği basın toplantısında konuşan Dernek Başkanı İsmet Sert, Bandırma'da halen 20 verem hastasının dispanserlik tarafından kontrol altında tutulduğunu belirterek, dispanserin Bandırma'nın yanısıra Manyas ve Erdek'e de hizmet verdiğini söyledi.

Veremin bulaşıcı ve ilaçlarla tedavi edilmediği takdirde öldürücü sonuçları olan bir hastalık olduğunu ifade eden Başkan Sert, veremden korkmak, veremi gizlemek yerine en küçük belirtide dahi en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledi. Verem hastalığı hakkında bilgi veren Sert, "Verem mikropları, mikrop saçan hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları ile etrafa saçılırlar. Sağlam insanlar bu mikropları soluyarak akciğerlerine alırlar. Verem sadece solunum yoluyla bulaşır. Mikrobu alan hastada ilk etapta halsizlik, çabuk yorulma, iştahsızlık, zayıflama, kuru öksürük, gece terlemesi ve balgam çıkarma görülür. Son aşamada ise kan tükürme görülür. Bu belirtileri görenler mutlaka en yakında Verem Savaş Dispanseri'ne başvurmalılar. İlaçlar düzenli kullanıldığında verem hastalığının tedavisi altı aydır. Bu süre duruma göre dokuz aya çıkabilir. Tedavi 2 ile 3 hafta sonra hastanın bulaştırıcı özelliği sona erer. Korunmanın ise birinci aşaması verem aşısıdır. Verem aşıları iki aylık bebeklere koruma amaçlı olarak bir doz uygulanır" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Ocak 2009 Cumartesi 18:06:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?