7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Bandırma'da imar planı değişikliği

Balıkesir’in Bandırma Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı toplantısında çevre ilçe, belde ve köylerden gelen toplu taşıma araçlarının şehir merkezine yakın bir alanda yapılacak aktarım noktasında yolcu indirip bindirmesine olanak sağlayacak düzenleme kabul edildi.

Bandırma Belediye Meclisi’nin Mayıs ayı oturumuna ilçedeki şehir içi ulaşımı sağlayan Ulaşım A.Ş.’den araç sahipleri de izleyici olarak katıldılar. Liman yakınında Tünel mevkisindeki alanda, çevre ilçe, belde ve köylerden gelen toplu taşıma araçlarının kısa süreli bekleme ve yolcu indirip bindirmesine olanak sağlayacak olan terminal noktası yapılması için imar planı değişikliği maddesi görüşüldü.

Maddenin görüşülmesinden önce söz alan Belediye Başkanı Sedat Pekel, vatandaşlardan çok haklı gerekçelerle kendilerine her gün bu taleplerin geldiğini belirterek, Ulaşım A.Ş. şöförlerini de mağdur etmeyecek bir çözüme gideceklerini söyledi. Başkan Pekel, “Bizim bu tedbirimiz önceliğimiz asla yasaklama şeklinde bir çalışma değil. Çok seslendirilen özellikle dışardan gelen vatandaşlarımızın maddi manevi sıkıntı çektiği, Bandırma’ya gelmek istemediği, esnafımızın da çok haklı gerekçelerle feryat ettiği bir durum. Bu gerçekten yola çıkılarak yapılan bir çalışma yapacağız. Geçmiş belediye yönetimiyle Ulaşım A.Ş. arasında yapılan sözleşme çok titiz bir şekilde gözden geçirildi.

Orada terminalden bu işin yapılacağı ve çevre yolunun kullanılacağı esas alınmış, bizimde imar planı düzenlemesiyle terminale döndüreceğimiz iki yer var. Buraya ulaşmak konusunda da yine çevre yolu kullanılacak. Çok sınırlı bir alan olan merkeze araç sokulmayacak. Özellikle Erdek, Edindik, Gönen, beldeler ve köylerden gelen vasıtaların çevre yolunu kullanarak girişte ve çıkışta Bndırma merkezini işgal etmeden özellikle şuanda birçok aracın dolmuşun indirme bindirme yaptığı yerden yararlanmak suretiyle şehir merkezinde trafik sıkışıklığına neden olmadan çözüm üretmektir. Plan değişikliğinden sonra onların sıkıntılarını bilerek belirli konularda rahatlatmak için sözleşmede onları sıkıntıya düşüren maddelerin esnetilmesi sağlayacağız” dedi.

Başkan Yardımcısı Dursun Mirza ise Ulaşım A.Ş. şöförlerinin asıl sıkıntısının geçmiş yönetimde yapılan anlaşmayla belediyeye kişi başı 50 bin TL ödemeleri ve 80 bin TL’ye de araç alınması nedeniyle aldıkları kredi borçları olduğunu söyledi. Ulaşım A.Ş.’yle yapılan sözleşmendin yanlışlarla dolu olduğunu ifade eden Mirza, “Biz kimsenin mağdur edilmesini istemiyoruz. Ortada bir sorun varsa mağdur olan büyük bir kesim varsa bu mağduriyet giderilecektir. Biz halkın yaşamını zorlaştıran değil kolaylaştıran yönetim olacağız. Kendileriyle seçim öncesinde de sonrada defalarca görüştük her görüşmemizde bu işi yapacağımızı başkan bey kendi binalarında da söyledi ama onları mağdur etmeyeceğimizi de ilettik. Araçları şehir içinde sokup taşımacılık yaptırmıyoruz. Yasalara göre toplu sözleşme imtiyaz devri kiraya verme en fazla 49 yıllığına verilebiliyor, önce Danıştay a soracaksınız sonra içişleri bakanlığı karar verecek ve 49 yılı geçmeyecek. Bandırma’da bunların hiçbiri yok hemde dünya durdukça süresiz olarak verilmiş” dedi.

AK Parti Grup Sözcüsü Mesut Tatlıdil ise şehir merkezindeki araç yoğunluğu, caddelerin darlığı gibi nedenlerden dolayı bu karara karşı olduklarını belirterek, Ulaşım A.Ş.’yle belediye arasındaki sözleşmede de buna karşı bağlayıcı hükümler olduğunu söyledi.

ULAŞIM KARARINA TEPKİLER YAŞANDI
İmar Planı değişikliğinin oylanarak İmar Komisyonu’na havale edilmesiyle kararının ardından salonda bulunan Ulaşım A.Ş. şöförleri salonu terk ederken, bazı şöförler ise sözlü olarak tepki gösterdiler. Salon dışına çıkartılan şahıslarla belediye görevlileri arasında salon dışında da tartışma yaşandı. Bir süre belediye binası altında da protestolarına devam eden grup polisin müdahalesiyle dağıldı. Meclis toplantısına ara verilerek İmar Komisyonu tarafından görüşülen plan değişikliği maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

BAŞKAN PEKEL BELEDİYENİN BORÇ TABLOSUNU AÇIKLADI
2008 Mali Yılı Kesin Hesabı’nın da gündeme alındığı meclis toplantısında mali tablonun oylanmasından önce Başkan Pekel, belediyenin son mali durumu ve borçlarıyla ilgili detaylı bilgi verdi. Başkan Pekel, belediyenin geçmiş dönemde yapılan işlerden kalma acil borçlarının bulunduğunu ifade ederek, “Başta hizmet alımları nedeniyle bazı taşeron firmalarla birlikte ihale yoluyla müteahhitlere olan kısa vadede ödenecek borçlar 13-14 trilyon olduğunu söylemiştik. Böylesi bir tabloyu zaten bekliyorduk ama enkaz devraldık edebiyatı yapmadık. Geldiğimiz ilk günden buyana yatırımlarımız devam ediyor.

Bu rakamların dağılımını verdiğimizde, belediyede yapılan ihale ve alınan hizmetlerle Mali Hizmetler Müdürlüğü’nde 8 trilyon 882 milyar lira. Tekel’den alınan binalardan dolayı Mayıs’ın ilk haftasında ödenmesi gereken 700 milyar liralık borç var, 265 milyar lira daha önceden alınan krediden dolayı iki taksidimiz var. Daha önceden alınan granitlerden dolayı 3 trilyon 620 milyar lira paradan 2 trilyon 220 milyar lira borcumuz var.

Her gün yeni bir borç geliyor ve karşımıza çıkıyor. 29 Mart seçimlerinden önce çeşitli müteahhitlere yaptırılan işlerden borçlar 3 trilyon duruyor, daha yeni 341 milyar liralık bir borç geldi. Geçen yılın kesin hesaplarında da 16 trilyon 396 milyar lira açık olduğunu mali tablo söylüyor. Rakamlar yalan söylemez” şeklinde konuştu. 2008 Mali Yılı Kesin Hesabı oybirliğiyle kabul edildi.

Mecliste ayrıca Atatürk Caddesi’nde eski itfaiye binasının olduğu alanın benzin istasyonu yapılması için ihaleye açılması da kabul edildi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 13:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?