6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bandırma'da ulaşımda yeni dönem

Balıkesir'in Bandırma İlçesi'nde, şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri seferden kaldırılırken, yerine 97 adet küçük otobüs alındı. Ayrıca 'Kent Kart' sistemiyle yolculuklar para yerine elektronik ödeme yapacak.
 
Bandırma Belediyesi bir süredir şehir için ulaşım alanında yürüttüğü projelerini Ticaret Odası'nda düzenlenen törenle kamuoyuna açıkladı. Şehir içi ulaşımda belediye otobüsleri tamamen seferden kaldırıldı, yerine yeni kurulan Bandırma Ulaşım Hizmetleri A.Ş. bünyesindeki 'Bandırma Belediyesi Özel Halk Otobüsleri' aldı. Mevcut kullanılan minibüslerin yerine de 97 adet Koç Holding'e bağlı Otokar firmasının Aralık ayında piyasaya sunduğu Sultan City 125 S marka küçük otobüsleri tercih eden Bandırma Belediyesi, yeni uygulanacak olan akıllı kart sistemine sahip 'Kent Kart'la da şehir içi ulaşımda para dönemini kapattı. Yeni uygulamayla bir defa 3.5 YTL depozito verilerek alınan Kent Kart'lar, belirli merkezlerden para yüklenerek kullanılabilecek ve otobüslere binerken yolcular bu kartla ödeme yapacak. Kart sistemiyle ayrıca bütün araçlar GPRS sistemi üzerinden merkezden takip edilecek, kaç yolcu aldığı ve yaptığı sürate kadar tespit edilebilecek. Belediye Halk Otobüsleri ve Kent Kart uygulamasının 23 Aralık Cumartesi günü kullanıma başlayacağı kaydedildi.
Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, yüzde 100 Türk mühendis ve işçisinin ürünü olan yeni araçlardan Bandırma Belediyesi'ne ilk etapta 50 adet teslim edildiğini, 47 adet otobüsün ise ilerleyen zamanlarda verileceğini belirtti. 

Kent Kart Genel Müdürü Ercan Ünal, yeni sistemle Bandırmalılar'ın hayatlarının kolaylaşacağını kaydetti. Kent Kart'la akıllı kart teknolojisi kullanılarak dünyada ilk kez elektronik ücret toplama ve araç takip sistemlerinin tek cihazda biraraya getirildiğini belirten Genel Müdür Ünal, "Bandırma, tamamen Türk mühendislerce geliştirilen Kent Kart sistemini, İzmir, Kocaeli, Manisa, Adana, Denizli ve Çanakkale'den sonra kullanacak 7. şehir oldu. Kent Kart olarak Bandırma'da etkin bir bayi ağı oluşturduk. Bandırmalılar Kent Kart'ı bir defaya mahsus 3.5 YTL vererek satın alacak. İlçe genelinde 30'u aşkın yerde bulunan dolum merkezlerinde kartlar doldurabilecek. Ayrıca bir araca binerken aynı karttan limiti dahilinde istenildiği kadar kişi için kullanım yapılabilecek. Gelişmiş teknolojiye sahip Kent Kart sistemiyle yolcuların bilet ve bozuk para arama sorunları ortadan kalkıyor. Ayrıca sistemle tüm araçlar uydu bağlantısıyla tek merkezden yaptıkları hıza kadar takip edilebiliyor. Merkezi denetimler açısından çok yarar sağlayacak bu gelişmeyle, merkezden taşıt sürücülerinin ekranlarına mesaj gönderilebilecek" şeklinde konuştu.
 
Yılda 2 milyon YTL zarar yapan belediye otobüslerini seferden kaldırmak zorunda kaldıklarını ve yeni sisteme geçtiklerini ifade eden Belediye Başkanı Cemal Öztaylan ise geçmiş dönemlerdeki hataları düzeltebilmek için bu yola gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.
Yaptıkları çalışmayla birkaç sene sonra kendilerinin minnetle anılacağını söyleyen Öztaylan, "Yıllar sonra bile belki siz değil ama çocuklarınız bu yaptıklarımız için bizi hayırla anacak, teşekkür edecekler. Göreve geldikten sonra bilet fiyatlarını düşürerek Türkiye'de en düşük bedelle 25 YKr'ye yolcu taşıdık. Ancak otobüslerimiz boş çalıştı, en fazla 2-3 kişi oluyordu seferlerde. Trilyonlarca lira zarar eden otobüsleri kaldırmak zorunda kaldık" dedi.
 
Başkan Cemal Öztaylan, kendisine ait Kent Kart'la otobüste ücreti de elektronik olarak ödedi. Yeni halk otobüslerinin ve Kent Kart uygulamasının 23 Aralık Cumartesi günü başlayacağı, şehir merkeziyle Paşabayır Mahallesi arasında çalışan taksi dolmuşların ise seferlere devam edeceği belirtildi.
İHA
Yayın Tarihi : 22 Aralık 2006 Cuma 13:30:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?