3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Baraja yarasa rötarı

Balıkesir'in Havran ilçesinde yaklaşık 10 yıl evvel temeli atılan ve ekim ayında su tutulmaya başlanacağı açıklanan baraj yine yarasa engeline katıldı. 

DSİ yetkilileri, Türkiye'nin 2. yarasa popülasyon merkezi olan mağaraları kurtarmak için seferber oldu. 20 bin yarasayı, mevcut mağaraların üst kısmındaki sarp kayalıklara taşımaya çalışan yetkililer, metrelerce derinliğe ulaşarak suni mağaralar oluşturdu. 

350 metre uzunluğundaki suni yarasa mağaraları tamamlanarak, hemen barajın arkasında aktif hale getirildi. DSİ yetkilileri, böyle bir uygulamanın dünyada ilk kez olacağını söyledi. 

Üniversitelerle ortak çalışarak veri toplayan yetkililer, yarasa mağaralarının eskisinden daha uygun şartlarda yapıldığını ve hiçbir uyumsuzluk yaşanmayacağını bildirdi. Ancak şimdi de yarasaların uykuda olması yüzünden su tutma işleminin 2009 Nisan ya da Mayıs ayına kaldığını belirten Havran Belediye Başkanı Levent Gökalp, DSİ yetkililerinin yarasaların uyumasından dolayı bu kararı aldıklarını söyledi. 

Gökalp, "Sular altında kalacak olan İnönü, Deveadamı, Karanlık, Aydınlık ve Andık mağaralarında 9 ayrı türde yaklaşık 20 bin yarasa yaşıyor" dedi. 

Avrupa'nın en büyük kolonisi olarak tanımlanan yarasaların varlığının çevre ve tarım açısından çok önemli olduğunu dile getiren yetkililer, "Bu yarasalar geceleri avlanıyor ve bir gecede 150 kilo civarında böcek yiyor. Yarasalar biterse Edremit-Havran ovalarındaki böceklerle kimyasal mücadele gerekir. Bunun da çeşitli mahzuru var. Bu sebeple yarasaların yaşaması gerekiyor. Daha önce yarasalar oradaki diğer mağaralara geçer diye düşünüldü. Avrupa Birliği (AB) de bu konuya özel ilgi gösterdi. Bölgedeki tepeler kazılarak 350 metre uzunluğunda bir mağara oluşturuldu. Bu büyük bir çevre projesi. Bu konuda Çevre Bakanlığı, MTA, DSİ Genel Müdürlüğü ile temasa geçildi" şeklinde konuştu. 

İlçeye 9 kilometre mesafedeki çayın üzerinde yer alan Havran Barajı ile sağ sahilde bin 327, sol sahilde 2 bin 3 olmak üzere toplam 3 bin 330 hektar arazinin sulanması sağlanacak. Projeden, Havran ile birlikte Edremit ve Burhaniye ilçeleri, İnönü, Temaşalık, Çamdibi, Yaylaönü, Küçükdere, Büyükdere, Börezli ve Kızıklı köyleri de yararlanacak. 20 Ocak 1995 tarihinde 270 bin YTL keşif bedeli ile ihale edilen Havran barajı inşaatını 221 bin 778 YTL'ye Mersinli Onar İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi üstlendi. 

Baraj inşaatında bugüne kadar, ulaşım ve malzeme taşıma yolları, 4 metre çaplı at nalı kesitli 300 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı ve beton kaplama çalışmaları, enjeksiyon ve enjeksiyona ulaşım galerileri ile dolusavak kazısı tamamlandı. Toplam 40 bin 500 metreküp olan dolusavak betonunun 34 bin 594 metreküpü döküldü, 91 bin 440 kilogram radyal kapak gömülü parçalarının montajı bitirildi. Nihayet, 1 milyon 50 bin metreküp olan baraj gövde dolgusu da tamamen bitirildi. 

Bu arada, Sarnıç köyünde arazileri istimlak edilecek yerlerin sahibi köylüler, bir tek zeytin ağacının bile odun olmaması gerektiği konusunda birleşti. Bu yıl zeytin hasadından hemen sonra sökülecek olan istimlak alanındaki 20-30, hatta 50 yaşlarındaki zeytin ağaçları ve zeytin dikmelerinin köyden temin edilebileceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 15:55:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?