6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Barana oyunu UNESCO yolunda

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanıp UNESCO'ya sunulacak olan "Somut Olmayan Kültürel Miraslar" projesinde, Çankırı ve Simav'ın yaranlık geleneği, Şanlıurfa'nın sıra gecesi, Elazığ'ın kürsü başı sohbetleri, Dursunbey'in ise barana geleneği ile yer almasına karar verildi.

Dursunbey Folklör Araştırma Eğitim ve Turizm Derneği'nce (DUFAD) pek çok ulusal ve uluslararası faaliyette oynanan barana oyunu yetkililerin dikkatini çekti. Kültür Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Mahmut Evkuran'ın başkanlığında, bu geleneklerin korunmasına yönelik bir eylem planı hazırlamak için Şanlıurfa'da bir çalıştay yapıldı. Çalıştaya Dursunbey'i temsilen Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı, DUFAD Başkanı Halil Erkek, Dursunbey Halk Eğitim Merkezi eski Müdürü Suat Tahtalı, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Arş. Gör. Mustafa Gültekin ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü personeli Erdinç Bayram katıldı. DUFAD Başkanı Halil Erkek, çalıştayda küreselleşme karşısında yerel ve ulusal kültürlerin hızla yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını, bunun önüne geçmek için bazı tedbirler alınması gerektiğini söyledi.

Hazırlanan dosyanın önümüzdeki günlerde UNESCO'ya sunulacağı ve dosyanın kabul edilmesi durumunda bu geleneklerin yaşatılması için çalışılacağı bildirildi. Dursunbey Kaymakamı İbrahim Küçük, ilçenin geleneklerinin tanıtılması için bunun bir fırsat olduğunu belirtti. Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çaltı da, "Kültür ve Turizm Bakanlığı, yaranlık, sıra geceleri, kürsü başı sohbetleri ve barana oyunu konusunda dosya hazırlıyor. Dursunbey'i tanıtmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Barana geleneğimizin dünya kültür mirası listesine girmesi halinde Dursunbey'in bu özelliği daha iyi tanınacak" dedi
 

iha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 18:09:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?