7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Başkanlar katı atık toplantısında

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde katı atıkların değerlendirilmesi çevre ilçe ve beldelerin belediye başkanlarının katılımıyla geniş kapsamlı bir toplantı düzenledi.

Bandırma Belediyesi meclis salonunda düzenlenen toplantıya Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Başkan Yardımcısı Dursun Mirza, Başkan vekili Yalçın Cömert, Erdek Belediye Başkanı Hüseyin Aysan, Ocaklar Belediye Başkanı Hüseyin Durak, Karşıyaka Belediye Başkanı Kadir Gedik, Edincik Belediye Başkanı Mehmet Yağcı ve Aksakal Belediye Başkanı Üstün Taşdemir katıldı. Başkan Sedat Pekel yaptığı konuşmada atıkların çevre ilçe ve belde belediyelerininde ortak olacağı birlikle kurulacak çöp fabrikasında değerlendirileceğini belirtti.

Pekel, "Çöp hammaddedir ve sanayidir. Çöp atıkları acilen değerlendirmeliyiz. Çeşitli belediyeler çeşitli kurumlar çevreye atıklarla zarar veriyor. Çok ciddi önlemler almalıyız. Konu bir an önce çözülmeli. Çünkü bu atık konusu takvime bağland. Ben geçen hafta bu konudaki çalışmalar için Berlin ve Prag'da konferanslara katıldım. AB işe çok ciddi bakıyor, bölgemize yapılacak ortak çöp fabrikası için AB fonuyla masrafın yüzde 85'i karşılanabilecek. Ayrıca atık sularla ilgili çok ciddi çalışmalar yapıyoruz" dedi.

Toplantıda konuşan Belediye Başkan Vekili Yalçın Cömert ise, "Halen çöpleri bir çok belediye geri kalmış ülkeler gibi vahşi doğaya gelişi güzel atıyor. Doğada bize küsüyor. Bir kişi günde 1,5 kilogram atık üretiyor. Aynı coğrafyayı paylaşan belediyeler olarak çöpleri dağlara bayırlara atmayalım. Bu hammaddeleri şişe, cam, naylon, karton, kağıt olarak ayıracak fabrikalar tesisleri ortak kuralım. Çöpten paza kazanabiliriz. Adana'da kurulan çöp fabrikası gibi tesis kurabiliriz . Çöpün her maddaesi işlenebilir hammadde olarak değerlenir.

Acilen çöp birliği kurmalıyız yakında bir çok şirket bize gelip tesis kurup anlaşmak isteyecek. Bizlere ücretsiz hizmet verecek şirketler olacak. Amerikan modeli bir çöp fabrikası 11 milyon 500 bin euroya, İngiliz yapımı Vantoge modeli çöp fabrikası 30 milyon sterline mal oluyor. Tesisler kurulunca kendilerini 3-5 yılda amorti ediyor. AB fonundan büyük yardım alınacak" şeklinde konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 29 Haziran 2009 Pazartesi 17:42:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?