3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Batan gemideki kamyonlar çıkarılıyor

Balıkesir'in Bandırma Limanı çıkışında 14 Ekim akşamı batan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisindeki kamyonların denizden çıkarılması çalışmalarına başlandı.

Hayat N isimli Ro-Ro gemisinden denizin dibine düşen 6 adet kamyonun çıkarılması için, gemideki yağ ve yakıtın temizlenmesi çalışmalarını da yapan Solar Gemi Kurtarma Hizmetleri firmasına bağlı vinç ve gemiler bölgeye geldi.

Firmaya bağlı dalgıçların Bandırma Liman Başkanlığı'ndan gerekli izinlerin alınmasından sonra batığın bulunduğu bölgeye dalarak keşif yapacakları ve hazırlanacak plana göre kamyonların çıkarılacağı belirtildi. Kamyonların çıkarılması çalışmalarının hava durumuna bağlı olarak 1 ya da 2 hafta süreceği kaydedildi.

Öte yandan içindeki 57 kamyon ve 2 otomobille birlikte denizin dibinde yan yatmış şekilde bulunan Hayat N isimli Ro-Ro gemisinin de çıkarılması için çalışma yürütüldüğü belirtildi. Çalışmaların, kurtarma işini yapacak olan firmanın hazırlayacağı plan gelecek ocak ayında Balıkesir Valiliği bünyesinde kurulan komisyona sunulduktan sonra başlayacağı bildirildi.

Çalışmalar hakkında bilgi veren Bandırma Kaymakamı Salih Keser, geminin çıkarılması için iki farklı seçenek olduğunu belirterek, "Yapılacak incelemeye göre ya gemi balon sistemiyle bütün olarak çıkarılacak ya da parçalanarak çıkarılacak. Ancak şu anda buna karar verilmedi. En iyi ihtimalle geminin çıkarılması 6 ayı bulacak" dedi. Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Aslaner ise, kurtarma çalışmalarını yürütecek şirketin 3 milyon dolar teminat yatırdığını ifade ederek, kurtarma planının dalgıçların bölgedeki çalışmalarının tamamlanmasından sonra netlik kazanacağını kaydetti.

14 Ekim 2008 akşamı 106 yolcu ve mürettebat, 73 kamyon ve 2 otomobille birlikte Bandırma-Ambarlı seferini yapan Hayat N isimli Ro-Ro gemisi Bandırma Limanı çıkışında batmıştı. Kazada 4 kamyon sürücüsü hayatını kaybederken, kaybolan 2 kişi ise bulunamadı.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 18:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?