6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Batık Ro-Ro çıkartılıyor

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde 14 Eylül 2008 tarihinde batan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisi, içindeki su boşaltılarak kurtarılmaya çalışılıyor.

Bandırma Limanı'nda batan geminin çıkartılması için yaklaşık 3 aydır süren çalışmalar son aşamaya geldi. Kurtarma çalışmalarını yürüten Solar-Aras Denizcilik firması tarafından batığın bulunduğu bölgeye kurulan yüzer platform ve vinçle geminin üst bölümünde bulunan ve denize düşen kamyonlar ile yükler çıkartıldı. 20 dalgıçla yürütülen çalışmalarda 8 bin 500 grostonluk geminin ön ve arka kısımlarına çok sayıda motorlu pompalarla bir kısmı su üzerinde kalan 'konveyör' adı verilen bacalar yerleştirildi.

Gemideki açık kısımların kapatılmasının ardından gemiye dolan sular bacalar vasıtasıyla boşaltılmaya başlandı. Firma yetkilileri, su boşaltma çalışmalarının yaklaşık 12 saat süreceğini ve suyun tamamen boşaltılmasıyla geminin içinin havayla dolarak gemi enkazının su yüzüne doğru çıkacağını belirttiler. Su boşaltma ve hava basma işlemlerinin tamamlanmasının ardından havanın müsait olmasıyla birlikte geminin römorkörler vasıtasıyla yüzdürülerek Erdek Tatlısu köyünde bulunan tersaneye götürüleceği belirtildi.

14 Eylül 2008 akşamı Bandırma'dan Ambarlı'ya gitmek üzere yola çıkan 'Hayat N' isimli Ro-Ro gemisi, 106 yolcu ve mürettebat, 73 kamyon ve 2 otomobille liman çıkışında batmıştı. Kazada kamyon sürücüleri Özer Erdoğan, Necati Kalın, Murat Karaca ve Şevki Gönüllü hayatını kaybetmiş, Yahya Özoğlu'na ise ulaşılamamıştı.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Nisan 2009 Perşembe 10:22:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?