6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

BAÜ'de muhteşem resital

Dünyaca ünlü viyolonsel sanatçısı Benyamin Sönmez ve piyanist Hakan Ali Toker tarafından Balıkesir Üniversitesi'nde (BAÜ) klasik müzik konseri verildi.

BAÜ Spor Kültür ve Sanat Dairesi Müzik Topluluğu tarafından düzenlenen resital, büyük ilgi gördü. Necatibey Eğitim Fakültesi (NEF) Konferans Salonu'ndaki resitalde, dünya müzik eleştirmenlerince yeni viyolonsel jenerasyonunun en yetenekli temsilcilerinden biri olarak kabul edilen Almanya doğumlu Türk çellist Benyamin Sönmez, ünlü piyanist Hakan Ali Toker ile birlikte 9 eseri çaldı. Toplam 14 eserden diğer 5'i Hakan Ali Toker tarafından piyano resitali olarak sunuldu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü'nün katkısıyla düzenlenen viyolonsel ve piyano konserini davetliler büyük bir sessizlik içinde hayranlıkla dinledi. Benyamin Sönmez ve Hakan Ali Toker'i; Amerika'da müzik eğitmenliği yapan Doç. Dr. Cansevil Tebiş ile NEF Dekanı Prof. Dr. Hasan Soydan, Kadriye Kemal Gürel Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müdürü Erhan Yırcalı, BAÜ SKS Kültür Müdürü Yahya Akduman ve çok sayıda öğrenci dinledi. Konser sonunda eserleri büyük bir ustalıkla seslendiren Sönmez ve Toker ayakta alkışlandı. Yaklaşık iki saat süren resitalin sonunda her iki sanatçıya üniversitenin flaması ile çiçek ve Balıkesir kolonyası verildi.

BENYAMİN SÖNMEZ KİMDİR?
Almanya doğumlu Türk çellist Benyamin Sönmez, Almanya ve Rusya'da 5 yıl boyunca öğrenci olduğu Natalia Gutman'ın yanı sıra, M. Rostropovich, Yuri Bashmet, Davit Geringas, F. Helmerson, Philippe Multer, Alexander Rudin ve Anner Byisma gibi sanatçılar ile kariyerini derinden etkileyen çalışmalarda bulundu. Yurt dışında birçok festivale katılan Benyamin Sönmez, son olarak Viyana Kammerphilarmonie Orkestrası eşliğinde 36. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde yer aldı. Sönmez, konserlerinde İsviçre
hükümeti tarafından kendisine verilen Giovanni Battista Guadagnini (1711-1786) yapımı çellosuyla çaldığını söyledi.

HAKAN ALİ TOKER KİMDİR?
Mersin doğumlu olan Hakan Ali Toker, Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Müzik Okulu'nda başladığı klasik piyano ve kompozisyon eğitimini ABD'de Indiana Üniversitesi Müzik Bölümü'nde tamamladı. Bugüne kadar, Türkiye başta olmak üzere Rusya, Ukrayna, Danimarka, İzlanda, ABD, İtalya, Güney Kore ve Almanya'da konserler veren Hakan Ali Toker'in, klasik batı müziği, klasik Türk musikisi ve jaz formlarında yüzden fazla beste ve düzenlemesi bulunuyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2009 Cumartesi 18:12:15
Güncelleme :9 Mayıs 2009 Cumartesi 18:15:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?