3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Baz istasyonu için yürüdüler

Balıkesir'in Edremit ilçesine bağlı Kızılkeçili köyündeki okul ve sağlık ocağının 50 metre karşısına yapılan baz istasyonuna tepkiler devam ediyor. 

Köy girişinde bulunan ilköğretim okulu ile köyün sağlık ocağının yaklaşık 50 metre karşısına 75 metre yüksekliğinde GSM verici istasyonu santrali yapılması köylülerin tepkisini çekti ve köylüler çocuklarını geçtiğimiz hafta boyunca okula göndermedi. Bunun üzerine muhtarlık ve firma arasında anlaşma sağlandığı söylendi ve çocuklar bu hafta okula başladı. Anlaşma gereği, buradaki kurulumdan vazgeçilip 500-600 metre daha aşağıdaki Hamaz mevkiinde yenisinin yapılması belirtilmişti. Salı günü GSM firması çalışanlarının vericinin etrafını tel örgüler ile çevirmeye çalışması, burada derin kanallar kazmaları yanında birde trafo getirmeleri bu kez köylü kadınlarını isyan ettirdi. 

Ortalama 150 kadına erkeklerde destek verince, gurup köyden verici alanına kadar yürüdü ve burada açıklama yaptı. "Çocuklarımızın sağlığı ve eğitim hakkı ile uğraşmasınlar" şeklinde sloganlar atan köylüler istasyonun taşınmasını istediler. GSM verici istasyonu ile ilgili sorunun firma ve muhtarlıkça anlaşmaya varılması üzerine Pazartesi günü çocukların büyük bir kısmının okula ve derslere başladıklarını belirten köylü kadınlar, Salı günü firmanın çalışmalarının devam ettirmesinin sabırlarını taşırdığını belirterek, köy meydanında toplanıp 7 kişilik bir komite tespit ettiler. Komite, GSM verici istasyonunun kaldırılması için acilen köyde imza kampanyası başlattı ve Edremit Kaymakamlığı, Balıkesir Valiliği ve sorun çözülmez ise Ankara'ya kadar gidebileceklerini ifade ettiler. 

GSM şirketinden gelen yetkilileri ile görüştüğünü, burada kurulum aşamasında bulunan baz istasyonun yerinin değiştirileceği müjdesini veren Kızılkeçili Muhtarı Osman Akçay'ın halka doğru söylemediği için tepki gösterdiler. 

Köy meydanında, vericilerin yaydığı elektronik dalgaların insan bünyesi üzerinde ne kadar zararlı etkilerinin olduğunu anlatan bir bildiriyi kadınlara okuyan öğretmen Camaliye Sekman, "Bu vericiden çıkan elektronik dalgalar insan vücudunda 1 ve 2 derece ısı arttırıyor, erkekliği zayıflatıyor ve bunun yanında insan kimyasını da bozuyor. Kanser riskini arttırıyor. Çocuklarımızı kanser olmasını istemiyoruz" dedi. 

İmza kampanyasının ilk gününde bir saatte 200'e yakın imza topladıklarını, bunun 4-5 binleri bulacağını vurgulayan emekli Hemşire Hülya Korkut, "Aramızda imza topladık, gerekli makamlara göndereceğiz. Cep telefonları beyine hükmeden kansere yol açan bir nesnedir. Biz istiyoruz ki köyümüz dışında nereye dikerse diksinler. Yerleşim sahalarının dışında olsun. İnsan sağlığı ve doğa ile oynamasınlar" dedi. 

Köylüler, 22 Ekim 2008 Çarşamba günü Edremit Cumhuriyet Meydanı'nda "GSM verici istasyonuna hayır" mitingi yapmayı planladıklarını ifade ettiler.

İHA
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2008 Cuma 19:35:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?