3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Belediye kendi elektriğini üretecek

Balıkesir'in Bigadiç Belediyesi kendi elektriğini kendisi üretecek. Belediye Başkanı Davut Uzuner, rüzgar tribünlerinin kurulması için ölçüm çalışmalarına başladıklarını açıkladı. Uzuner, ihtiyaç fazlası elektriği de TEDAŞ'a satmayı amaçladıklarını bildirdi.

Bigadiç Belediye Başkanı Davut Uzuner, kısa bir süre sonra ilçede yerlerini belirledikleri rüzgar tribünleri ile ilçede elektrik üretimine geçeceklerini bildirdi. Bigadiç'in jeotermal enerji ile ısındığını hatırlatan Davut Uzuner, bu sebeple su pompalarının sürekli çalıştığını, bunun da büyük bir elektriğe ihtiyacı olduğunu belirtti.

İlçedeki su pompaları ile sokak lambaları ve diğer elektrik giderlerinin Bigadiç Belediyesi'nde ayda 40 bin YTL gidere mal olduğunu kaydeden Davut Uzuner, yıllık 480 bin YTL.'yi bulan elektrik harcamasının ilçeye kurulacak sadece bir rüzgar tribünü ile bu rakamların çok daha üzerinde bir elektrik enerjisine sahip olacaklarını söyledi. Bir adet tribün maliyetinin yaklaşık 200 bin Euro olduğunu belirten Başkan Uzuner, rüzgar tribününün 1 yılda kendisini rahatlıkla amorti edeceğini söyledi.

"ÇOBANLARDAN GÖRÜŞ ALDIK"

Bigadiç'te rüzgar enerjisi kullanımı için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini bildiren Davut Uzuner, ilçenin çeşitli yerlerinde rüzgar ölçümleri yapmaya başladıklarını kaydetti.

Dört mevsim boyunca rüzgar alabilen noktaları tespit etmek için dağlardaki çobanlarla temasa geçip onlardan bilgi ve görüşlerini aldıklarını anlatan Davut Uzuner, "Bu noktaları belirlemek için araziyi çok iyi bilen çobanların ve çiftçilerin de görüşlerini aldık. Ölçümlerin tamamlanmasının ardından rüzgar tribünleri uygun yerlere yerleştirilecek. Sadece bir rüzgar tribünü belediyemizin bütün elektrik ihtiyacını fazlasıyla giderecek. Bu sayede Bigadiç Belediyesi olarak kara bile geçeceğiz. Belediye olarak ilçemizin değişik bölgelerine daha fazla rüzgar tribünü yerleştirip elde edilecek elektriği TEDAŞ'a satmak" dedi.

Rüzgar enerjisi ile ilgili yatırımın son derece ekonomik olduğuna dikkat çeken Davut Uzuner, Bigadiç Belediyesi'nin bu çalışma ile hem Balıkesir hem de Türkiye'deki tüm il ve ilçelere örnek olacağını söyledi. "Bigadiç Belediyesi olarak umarım böyle bir çalışmaya öncülük etmiş oluruz" diyen Davut Uzuner, Balıkesir ve ilçelerinin de bir an önce böyle bir çalışma içine girmesinin çok yararlı olacağına inandığını belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Aralık 2008 Cuma 18:57:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?