7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Belediye Meclisi'nde asfalt kavgası

Balıkesir Belediye Meclisi'nin mayıs ayı toplantısında gergin anlar yaşandı.
Balıkesir Belediye Meclisi, seçimlerin ardından ikinci defa toplandı.

MHP'nin seçim öncesi halka vaat ettiği asfalt katılım payı uygulamasının iptali konusu meclis gündemine taşındı. AK Partililer bu önergeye karşı çıkarken sert tartışmalar yaşandı.

AK Parti Grubu adına söz alan Yusuf Hocaoğlu, asfalt paralarının kaldırılması veya düşürülmesinin ya da bir şekilde vatandaşlara iade edilmesinin suç olacağını belirtip, mevcut uygulamanın devam etmesi gerektiğini savundu.

Hocaoğlu, "Mecliste kanuna karşı karar almanın anlamı yoktur. Dolayısıyla bu sadece zamana oynamaktır. Sözü alt komisyona havale et, o başka komisyon kursun, 5 sene boyunca maçı idare edelim anlayışıdır. Kanun koyucuya karşı böyle bir uygulamaya şahit olduğum için üzülüyorum. Belediye meclisinin bu emlak değerlerinin yüzde 2'sini geçemez maddesi vardır. Bunun altında alabilir mi izlenimi olanlar var. Bunun daha altında almak veya peşin ödemede iskonto yapmak yetkisi de kanun ile sadece Bakanlar Kurulu'nun yetkisindedir. Yani biz Bakanlar Kurulu üzerinde yetkiye sahip değiliz. Lütfen bu kuralları alt komisyonu uygularken veya bundan sonra çıkacak kararları uygularken, altına imza atarken hukuki zorunlulukları ve sorumlulukları iyi irdeleyip ona göre imza atalım. Belediye Kanunu'nun 'yetki ve imtiyazlar' bölümünü iyi inceleyelim" dedi.

Belediye Başkanı İsmail Ok ise, asfalt parasının savunulmasına karşı çıkarak, seçim öncesi verdikleri sözün arkasında olduklarını, ancak mevcut kanunların da asfalt parasıyla ilgili hükümlerinin ortada olduğunu söyledi. Başkan Ok, emlak değerlerinin yüzde 2'sini geçmeyecek şekilde sınırlı olan kanun maddesinin önceki yönetim döneminde başka yorumlanmış olabileceğini, kendilerinin savundukları noktanın ise bu bedelin en üst değil, en alt limitten alınarak uygulanabileceği hususu olduğunu anlattı.

Başkanın konuşmasında da söze giren meclis üyeleri arasında yaşanan tartışmalar havanın iyice gerilmesine yol açtı. MHP Grup Sözcüsü ve Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Özenç ile AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Hocaoğlu ve AK Parti meclis üyesi Hazım Köse arasında geçen sözlü atışmalar Başkan Ok'un da dahil olmasıyla dakikalarca sürdü.

"Asfalt Komisyonu" olarak da adlandırılan alt komisyon kurulması MHP'li 17 üyenin oylarıyla kabul edildi. Komisyon, MHP'li üyeler Tuna Aktürk, Mustafa Bilsem, Niyazi Tunç, Faruk Demiraslan ve Tahir Korucuoğulları'ndan oluştu.

SUDAKİ SABİT GİDER KALKTI
Öte yandan, asfalt tartışmasından önce görüşülen su faturalarındaki 5 TL. tutarındaki sabit ücretin kaldırılması kararlaştırıldı. Bunun siyasi bir karar olduğunu savunan AK Parti Grubu (11 üye), çekimser kalacaklarını belirtirken bu karar MHP (17 üye) ve CHP (3 üye) üyelerinin oylarıyla kabul edilerek meclisten geçti. Bundan sonra "sabit gelir" adı altında 2 ayda bir su faturalarına yansıtılan 5 TL. ücret alınmayacak.

"BASİT MEMUR" POLEMİĞİ
Bu arada, MHP Grup Sözcüsü Yusuf Özenç ile AK Partili Hazım Köse arasında ilginç bir tartışma daha yaşandı. AK Parti Grup Sözcüsü Yusuf Hocaoğlu, Yusuf Özenç'in, "basit memur" şeklinde bir yakıştırma kullandığını belirtip bunu düzeltmesini istedi. Yusuf Özenç ve belediye başkanı ise bu cümleyi sarf eden kişinin AK Partili Hazım Köse olduğunu söyleyince Köse ve Özenç tartıştılar. Yusuf Özenç, işletmecilerin yanında memurları basit gören bir yaklaşım sergilemekle suçladığı Hazım Köse'ye böyle konuşmaya hakkı olmadığını söyledi. Hazım Köse de Yusuf Özenç'e tepki gösterdi. Bir anda sinirlerin gerildiği tartışmaya Belediye Başkanı İsmail Ok müdahale etti.

Görüşülen gündem maddelerinden biri de Almanya'daki kardeş belediyenin davetiyle ilgili bir yurt dışı seyahati oldu. Balıkesir Belediyesi'ni temsilen her partiden üyenin bulunduğu temsilci heyetinin kardeş belediye olan bu şehre yapacağı seyahat diğer maddelerdeki tartışmaların aksine "oy birliği" ile kabul edildi.

Belediye Meclisinde Ege Belediyeler Birliği ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ne üye olan Balıkesir Belediyesi'nden temsilci olarak birer asil ve yedek üye seçimleri yapıldı. AK Parti ve MHP listelerinin oylandığı seçimleri MHP Grubu kazandı. Buna göre. Ege Belediyeler Birliği'ne MHP'li Mustafa Aydiş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği'ne MHP'li Turan Gürbüz oy çokluğu ile seçildiler. Tartışmalı geçen meclis toplantısının sonunda MHP ve AK Partili üyeler birbirlerine dostluk mesajları verdi.
 

iha
Yayın Tarihi : 7 Mayıs 2009 Perşembe 13:40:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?