6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Belediyenin borcu açıklandı

Balıkesir Belediyesi'nin mevcut toplam borcunun 226 milyon 491 bin TL. olduğu açıklandı. İlk basın toplantısını düzenleyen Belediye Başkanı İsmail Ok, asfalt parası alınmayacağını, su faturalarındaki sabit ücretlerin de kaldırılacağını tekrarladı.

ASFALT PARASI KALKIYOR, SUDA SABİT ÜCRETE SON
Belediye Encümen Toplantı Salonu'nda basın toplantısı düzenleyen Başkan İsmail Ok, kamuoyuna önemli mesajlar verdi. Seçim sürecindeki hizmet sözlerini hatırlatıp bunların hepsinin arkasında olduklarını anlatan İsmail Ok, "Seçime hazırlanırken birinci önceliğimizin halkımızın sıkıntı duyduğu konuların çözüme kavuşturulması olduğunu, halkımızın mutluluğunun ve memnuniyetinin, bizim mutluluğumuz ve memnuniyetimiz olacağını söyledik. Bunlarla ilgili yapacaklarımızı, seçim taahhüdümüz olarak beyannamemize yazdık. Hemşerilerimizin en çok muzdarip oldukları konu, evlerimizin önünden geçirilen asfalt uygulamalarının karşılığı olarak bizlerden istenen, 'asfalt parası' diye adlandırılan uygulama ile her 2 ayda bir otomatik olarak su makbuzlarına eklenen 5 lira tutarındaki 'sorma ver' diye adlandırılan uygulamalar olmuştur. Bugün bu hatalı uygulamalara son vereceğimizi müjdeliyorum. Sizlerin aracılığıyla bunu halkımıza duyurmak istedik. Balıkesir Belediye Meclisi'nin 5 Nisan 2007 tarih ve 89 sayılı kararı ile 2006 yılında tamamlanarak halkın istifadesine sunulan yollarla ilgili 2464 Sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 86 ve 94. maddeleri gereğince, 'Yol harcamalarına katılım payı' alınması kararlaştırılıp uygulamaya konulmuş. Yaptığımız incelemeler neticesinde söz konusu uygulamanın 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu'nun 86, 89 ve 90. maddelerine aykırı olarak yapıldığını tespit ettik. Yasalara aykırı olarak başlatılan ve sürdürülen bir uygulamaya devam edilmesinin mümkün olmayacağı ortadadır. Bu nedenlerle, önümüzdeki ilk meclis toplantısında bu hatalı uygulamanın sona erdirilmesine karar verilecek ve 'asfalt parası' alımı son bulacaktır" dedi.
Başkan Ok, şu ana kadar asfalt parası ödemiº olan vatandaşların ise belediyece kendilerine tahakkuk ettirilecek olan emlak, çevre ve su paralarının mahsubu suretiyle belediyeye yatırdıkları asfalt paraları karşılığı kadar emlak, çevre vergisi ve su parasını ödememelerini sağlamak suretiyle iade edileceğini bildirdi. Bundan Başka, 3 Ağustos 2006 tarih ve 159 sayılı meclis kararı ile daha önceki dönemlerde de 0.50 lira olarak uygulanmakta olan aylık sabit gelir parasının 5 kat artırılarak 2.5 lira olarak uygulanmasına karar verildiği, 2 ayda bir tahakkuk ettirilen su faturalarına bu oranın her su faturasına 5 lira olarak yansıtılmaya başlandığı, bununla ilgili yapılan incelemede ise Balıkesir Belediyesi ile su aboneleri arasında imzalanan, 'su abone sözleşmelerinde' ise böyle bir hükmün bulunmadığı, dolayısıyla mevcut uygulamanın da haksız ve gayri yasal olduğu, yine ilk meclis toplantısında, 'sorma ver parası' uygulamasının da ortadan kaldırılacağı açıklandı. Başkan Ok, "İnanıyorum ki, halkımızı bu kadar yakından ilgilendiren bu haksız ve gayri yasal uygulamaların sona erdirilmesine yönelik meclis kararları oybirliği ile meclisimizden geçecektir" dedi.

BORÇ 226 MİLYON LİRA
Toplantıda basın mensuplarının sorularını da cevaplayan Belediye Başkanı İsmail Ok, Daha sonra gazetecilerin sorularını cevaplandıran Belediye Başkanı Ok, önceki yönetimden devraldıkları belediyenin bugün itibariyle mevcut toplam borcunun 226 milyon 4991 bin TL. olduğunu açıkladı. Bu bilgileri kimseyle polemiğe girmek için vermediğini belirten Başkan Ok, "Belediyenin genel bir fotoğrafını çekiyoruz. Bunları asla birilerine cevap vermek amacıyla söylemiyorum. Belediye olarak sadece İller Bankası'na 90 milyon TL'nin üzerinde borcumuz var. Toplam borcumuz ise net rakamlarla 226 milyon 491 bin TL.'dir. Bizim kendi yönetim anlayışımız diğerlerinden farklıdır. Belediyenin gelirlerini artıracağız diye bu kriz ortamında sosyal belediyecilik anlayışından vazgeçemeyiz. Özellikle krizin etkisini gösterdiği ve işsizliğin arttığı bir ortamda Belediye'nin gelirlerini artırmak uğruna vatandaşlarımızın sırtına yüksek vergi borçlarını yükleyemeyiz. Alacağımız tüm vergileri en alt limitten tahsil edeceğiz" dedi.

"İSTİKAMETİMİZ HİZMET"
Göreve gelmeden önce söyledikleri her sözün arkasında olduklarını yineleyen Belediye Başkanı İsmail Ok, "Artık bundan sonraki istikametimiz hizmettir. Tüm bunları belediyenin durumuyla ilgili bir, 'durum analizi' olarak ortaya koymak için açıkladık. Artık tüm enerjimizi bulunduğumuz yerden daha iyi yerlere nasıl geleceğimiz üzerine harcayacağız" dedi.
Başkan Ok'un basın toplantısında, yardımcıları Yusuf Özenç ve Tuna Aktürk de hazır bulundular.

iha
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2009 Salı 11:57:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?