7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Biçer döver hasat fiyatları

Balıkesir’in Edremit Ziraat Odası (EZO), Balıkesir Ziraat Odası tarafından belirlenen 2009 yılı biçer döver hasat fiyatlarını açıkladı.

Balıkesir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sami Sözat imzalı 2009 yılı biçer döver hasat fiyatlarını belirten bildiriyi açıklayan EZO yönetim kurulu başkan yardımcısı Ali Yılmaz Diker, çifçilere ayrıntılı bilgiler verdi. Diker, alınan karara göre, muhtar ile biçer döverci arasında hasat sözleşmesi imzalanarak konuya ciddiyet ve disiplin getirilmesi gerektiğini vurguladı. Hasat esnasında tane dökülüp dökülmediği, dipten biçip biçmediği, saman balyalarının standarda uyup uymadığı gibi önemli konuların kontrol edilip, şikayetlerin Balıkesir Ziraat Odası’na yada tarım İl Müdürlüğü’ne yapılması gerektiğini söyleyen Ali Yılmaz Diker, “Komisyon tarafından tespit edilen hububat hasat fiyatları şöyledir; Biçerdöver: 1 dönüm ücreti en az 9 TL (dönüm), en çok 11 TL (dönüm). Balya: 1 adet balya ücreti en az 0.90 TL, en çok 1.10 TL. Patoz: 1 saatlik ücreti en az 40 TL, en çok 50 TL olarak açıklanmıştır. 2009 yılı biçer döverlerle hasat sözleşmesi içinde 8 madde yer almalı ve muhtar, 3 azası ve biçerdöverciler tarafından imzalanmalıdır.

Bu 8 madde ise şöyle; Tarım İl Müdürlüğü ilimizde dane kayıp oranını yüzde 3 olarak belirlemiş olup, bu dane kayıp oranı üzerine çıkılmayacak, çiğ kalkmadan ve çiğ düştükten sonra hasat olgunluğuna gelmemiş mahsul hasat edilmeyecek, yağmurlu ve aşırı rüzgarlı havalarda biçim yapılmayacak, mümkün olduğunca gece hasat yapılmayacak, biçer duver operatörleri belgeli olacak, biçer döverde yangın söndürücü bulundurulacak, taban arazilerde mümkün olduğu kadar aşağıdan hasat yapılacak, bu sözleşme ile biçer döverci tarafından verilecek zararın, ürün sahibine ödeyeceği kabul edilmiş sayılacaktır. Belirlenin ücretler, biçilecek alan miktarı belirtilecek ve yarım bırakıldığı takdirde hasat edilen yerler için ücret ödenmeyecektir” diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2009 Pazartesi 15:13:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?