6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bilal-i Habeşi Camii'nin temeli atıldı

BALIKESİR'DE BİLAL-İ HABEŞİ CAMİİ'NİN TEMELİ DUALARLA ATILDIBalıkesir'de, Bilal-i Habeşi Camii'nin temeli dualarla atıldı. Camiler Haftası'na denk getirilen törende konuşan Balıkesir Müftülüğü İl Vaizi Halil Taş, camilerin halka açık üniversiteler olduğunu belirterek bu mabetlerin değerlerinin bilinmesi gerektiğini söyledi.

Maltepe Mahallesi'nde Mehmet Akif Ersoy Caddesi üzerinde 700 metrekare açık alana (301 metrekaresi kapalı alan) inşa edilecek olan caminin temel atma törenine Kültür ve Turizm İl Müdürü Mustafa Çaltı, İl Vaizi Halil Taş, İhlas Holding Bölge Temsilcisi İsmet Çetinkaya, İhlas Vakfı Mehmet Darende Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Hüseyin Keskinbıçak, Bilal-i Habeşi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kemal Dağdemir ile dernek üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Kuran-ı Kerim okunan törende açılış konuşması yapan Bilal-i Habeşi Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kemal Dağdemir, 750 bin ile 1 milyon TL'ye mal olacağı tahmin edilen caminin 301 metrekare kapalı alanda 2 katlı olarak inşa edileceğini, alt katın Kuran kursu olarak üst katın ise yaklaşık 700 kişi kapasiteli mescit olacağını söyledi.

Bilal-i Habeşi isminin çok önemli olduğunu belirten Dağdemir, "Bilal-i Habeşi köleydi, ancak imanı çok kuvvetliydi. O ki, seyyüdil müezzin oldu, Bilal-i Habeşi hazretleri tüm Müslümanların gönlünde taht kurdu. Biz de adını Balıkesir'deki bu camimizde yaşatacağız, gönlümüzde yaşatmaya devam edeceğiz. Bilal-i Habeşi Camii, gönlü zengin kardeşlerimizin katkısıyla bitirilecektir. Allah'ın izniyle 2010 Ramazan ayında teravih namazını burada kılmak istiyoruz. Camiler Haftası'nda hayırlı bir iş için burada toplandık. Hayatta en güzel şey gönüllere girmek ve gönüllerde yaşamaktır. Allah tüm kardeşlerimize bunu nasip etsin, Allah hepinizden razı olsun" dedi.

Kemal Dağdemir, Bilal-i Habeşi Camii inşaatı için para bağışında bulunmak isteyenlerin Şekerbank'ın müşteri numarası 31054538 olan 70062217 nolu hesaba para yatırabileceklerini bildirdi.

"GENÇLER İÇİN CAMİYE LANGIRT BİLE GETİRİLİR"
1-7 Ekim tarihlerinde kutlanan, "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle düzenlenen teme atma töreninde konuşan İl Vaizi Halil Taş, bütün camilerin halka açık birer üniversite olduğunu, bu üniversitelerde, yaş, cinsiyet, ırk, dil, genç, yaşlı ayrımı yapılmadığını, isteyen her vatandaşın bu üniversitelerden faydalanabileceğini söyledi. Hayalindeki camiyi de tarif eden Halil Taş, tümüyle bir yaşam ve eğitim merkezi olmasını arzu ettiği camilerde mescit ile birlikte okuma salonlarından internet kafesine, çocuklar için oyun salonlarından kütüphane ve okuma salonlarına, çay ocaklarından diğer sosyal birimlere kadar her şeyin olması gerektiğini söyledi. Almanya'da görev yaptığı dönemden bir hatırasını anlatan Taş, gençlerin başka yerlerde zamanlarını geçirmemesi için görev yaptığı camiye langırt masası getirtip gençlere burada oyun oynamalarına izin verdiklerini söyledi. Bunun başka manada anlaşılmaması gerektiğini belirten İl Vaizi Halil Taş, "Gençlerimiz, çocuklarımız başka yerlerde bilardo salonlarına, internet kafelere, oyun salonlarına gideceklerine camilere gelsin. Belli zamanlarda doktor da gelip cami cemaatine vatandaşlara sağlık hizmeti vermeli. Böylesi daha yararlı olur. Mescidi Nebi'de Peygamber Efendemiz kılıçla oyun oynardı, spor yapardı" dedi.

Balıkesir'deki törende Beytullah'ın bir şubesini daha arını söyleyen Halil Taş, "İlk mabet Kabe, yani Beytullah. İslam'da ilk mabet Mekke'den Medine'ye göç ederken kurulan Kuba Mescidi'dir. Sonra Medine-i Münevvere'7deki Mescidi Nebi. O zaman kurulan cami dört duvar arası, sahabeler namazını toprak zeminde kılıyor. Üzeri açık, gölgelik olması için üzeri hurma lifleriyle örtülüyor. Hurma yapraklarının üzeri tozlarla kaplı, yağmur yağdığında namaz kılan sahabelerin üzerine çamur akıyor. Bir de bugünkü camilerimize bakınız. O günler ile bugünleri karşılaştırıp değerlendirme yapmak lazım. Camilerimizin değerini iyi bilmeliyiz. Cami yaptıranın yeri dinimizde belli. Ancak, cami yapımına engel olanlara ve cemaat sağlamayana da Allah'ın gadabı var. Allah'ın adının anılmasına mani olanlar en zalimlerdir. Burası tamamlandığında beş vakit namaz kılınacak, çocuklarımız Kuran öğrenecek, Allah anılacak. Halka açık bir üniversitenin temelini atmış oluyoruz" dedi.

Konuşmaların ardından topluca dua edildikten sonra davetlilere etli pilav ve ayran ikram edildi.

İHA
Yayın Tarihi : 3 Ekim 2009 Cumartesi 15:48:05
Güncelleme :3 Ekim 2009 Cumartesi 23:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?