3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Bitkisel atık yağlar toplanacak

Balıkesir'in Bandırma ilçesinde gıda üretimi yapan işyerleri ve evlerde kullanılan bitkisel atık yağların toplanması için çalışma başlatıldı. 

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Balıkesir bölgesindeki atık yağları toplaması için protokol imzaladığı Alternatif Enerji ve Biyodizel Üreticileri Birliği Derneği (Albiyobir) ile Bandırma Belediyesi arasında anlaşma yapıldı. Albiyobir temsilcileri Metin Tırık ve Cenket Sever, Bandırma Belediye Başkanı Recep Eraydın'la birlikte düzenledikleri basın toplantısında yapılacak çalışmayla ilgili bilgi verdiler. Bandırma'ya tahsis edilen özel bitkisel atık taşıma aracıyla, ilk olarak lokanta, kafeterya, yemek fabrikası gibi gıda üretimi yapılan işyerlerine özel bidonlar verileceğini ifade eden Albiyobir temsilcisi Metin Tırık, daha sonraki aşamada ise evlerde kullanılan atık yağların da toplanacağını söyledi. Kullanılmış bitkisel atık yağların evsel su kirliliğinin yüzde 25'ini oluşturduğuna dikkat çeken Tırık, "1 litre atık yağ 1 milyon içme suyunu kirletebilmektedir. Kullanılmış kızartmalık yağlar yer altı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Kirlenen yer altı sularını temizlemek çok pahalı ve zordur. Bitkisel atık yağlar, kanalizasyon gibi atık su toplama sistemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden olmakta ve tıkanma sonucunda yer altı sularına karışmaktadır. Atık yağların toplanarak biodizel yapmak, çevresel bir sorunu uygun bir teknoloji ile çevresel avantaja dönüştürmek anlamına gelmektedir. Çevresel kirlenmeye sebep olan bir atık, biodizel teknolojisi ile temiz enerjiye dönüştürülebilmektedir" dedi. 

Bandırma Belediye Başkanı Recep Eraydın'da Çevre Bakanlığı'nın yönetmeliği gereğince bu uygulamanın başlatıldığını belirterek, Albiyobir ile yapılan protokolle belediye olarak bu çalışmaya destek vereceklerini söyledi. Başkan Eraydın, vatandaşların da çevrenin daha az kirlenmesi için bu çalışmaya destek olmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 10 Haziran 2008 Salı 09:23:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?