6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Biyolojik mücadele başlıyor

Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, ormanlara zarar veren çam kese böceğini (Tırtıl) yiyen Calosoma Sycophanta (Çam kese böceği yırtanı) üretimine başlandı.

Burhaniye'nin Madra Dağı'ndaki çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceği için biyolojik mücadele hazırlığına başlandı. İlçe orman işletme şefliğine ait bir lojman laboratuar haline getirilirken, Calosoma Sycophanda adlı böceğin üretimine de başlandı.

Ormanlardan toplanan çam kese böcekleri ile beslenen yırtıcı böcekler çoğalmaya başladı. İki kişinin görev aldığı laboratuarda bir ay önce başlatılan çalışmalarda başarılı sonuç alınırken, 15 ile 20 bin arasında böcek üretimi planlandı.

Çam kese böceğinin ağaçların iğne yapraklarını yiyerek gelişimlerini engellediğini belirten Orman İşletme Şefi Murat Akçakaya, "Ürettiğimiz böcekleri Mayıs'ın ilk haftasında ormana salacağız. Çam kese böceğine karşı yapılan ilaçlı mücadele hem pahalı hem de zararları da olan bir mücadele yöntemi. Oysa böcekle mücadelenin çevreye hiçbir zararı yok. Ayrıca maliyeti çok düşük. Bir ay önce başlattığımız çalışmalar başarılı bir şekilde devam ediyor. Bu mücadeleden yüzde 90 başarı bekliyoruz" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 11:05:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?