7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Bor gerginliği devam ediyor

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde bor madeninin nakliye işinin şehir dışından bir firmaya verilmesiyle başlayan gerginlik devam ediyor.

Bigadiç ilçesindeki olaylar bugün de devam etti. Sabah erken saatlerde ilçe girişindeki Bigadiç Taşıyıcılar Kooperatifi (BİŞOKOP) önünde toplanan yüzlerce kişi, ellerinde bayraklarla sloganlar attı. İstiklal Marşı okuyan kalabalık daha sonra yürüyüşe geçti.

Çok sayıda polisin güvenlik tedbiri aldığı yürüyüş sırasında, taşıma işi ihalesini dışarıdan bir firmanın kazanmasına tepki gösteren Bigadiçli kamyoncular ve aileleri, ihaleden sorumlu tuttukları siyasi partinin ilçe başkanına ait iş yerinin önünde toplanıp eylem yaptı. Provokasyon tehlikesine karşı uyarılan topluluk, ellerinde pankartlar ile ilçe merkezine yürüdü.

Kaymakamlık önüne gitmek isteyen kalabalık polis barikatıyla karşılaşınca gerginlik yaşandı. Olay yerine gelen Bigadiç Kaymakamı Süleyman Yıldırım, tepkili kalabalığa izinsiz yürüyüş yaptıkları uyarısında bulunarak kaymakamlık binasına yürümelerine izin verilmeyeceğini söyledi.

Yürüyüşte ısrar eden kalabalığın önüne set çeken çevik kuvvet ekipleri ile birlikte çok sayıda polis buna izin vermedi.Alkışlar, ıslıklar ve sloganlarla protesto gösterisi yapan kadınlı erkekli topluluk, kaymakamın ikna çabalarına rağmen eylemlerini sona erdirmedi. Belediye çay bahçesi önünde oturma eylemi yapan topluluk daha sonra pazar yerine yürüdü. Burada BİŞOKOP Başkanı İsmail Akgün'e etkisiz kaldığı gerekçesiyle tepki gösteren kamyoncular, devlet yetkililerinden mağduriyetlerinin giderilmesini istedi.

Yaklaşık 500 kişinin katıldığı yürüyüş ve protesto gösterisinin sonunda bir açıklama yapan BİŞOKOP İkinci Başkanı Şerif Çolak, "Bildiğiniz gibi bu yıl taşıma ihalesini kaybettik. Bunun sebebi biz BİŞOKOP yönetiminin beceriksizliği mi, hesap bilmemesi mi, yoksa başka sebepler mi var? Etibor bize, 'Şöyle yapacaksın, şu fiyata çekeceksin' dedi de bizler itiraz mı ettik? 40 yıldır kar yağmur demeden bu işi dört dörtlük yaptık. Önceki yıla kadar burada olan ihalemiz neden Ankara'ya alındı? Genel müdür ihaleyi Ankara'ya aldırarak kar ettirdiğini söylüyor, peki amaç kurumu kar ettirmekse neden açık eksiltmeye gitmedin? Bu iş sadece para mıdır? Bunun sosyal yönünü neden düşünmüyorlar? Biz Etibor ile nikah kıymışız, 40 yıl olmuş. Bu nikahı bozamazsınız. Biz, Etibor Bigadiç'te kuruldu kurulalı bu işin çilesini çekmişiz, bu iş bizim hakkımızdır. Geçen yıl Bigadiç Etibor 400 milyar dolar kar etmiş, hayırlı olsun. Burada yaklaşık her yıl 100 trilyonluk ihale olur, bunun yüzde 90'ını dışarıdaki şirketler alır. Bizim
taşıma işi bunun yüzde 10'unudur. Bu da Bigadiçlilerin hakkı değil midir? Etibor topraklarımızı kamulaştırıyor, derelerimize, tarlalarımıza çeşitli zararları oluyor. Hiç karşı çıkmadık, 'Devletimiz kazansın' dedik. Ama bize de bunun taşıma işini çok görmesinler. Son ihaleyi alan firma Özay Nakliyat, ne idüğü belirsiz, gariban çalışanların, şoförlerin sırtından para kazanmak istiyor. Bize gelen 30-40 şoförü var. İkişer, üçer aylık alacakları var, paraları ödenmiyor. Ellerinden senet alınmış, 'İş bırakmaları halinde canınızı yakarız' diye tehdit ediliyorlar. Etibor sahasında kendi araçları haricindeki kiralık araçlara mazot satıyorlar. Yetkililer buna göz yumuyor" iddialarında bulundu.

Bigadiç Belediye Başkanı Davut Uzuner de kamyonculara destek verirken, eylemlerde provokasyonlara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Uzuner, yapılan devlet ihalesinde bir sorun olmadığını ancak çeşitli spekülasyonların bulunduğunu, bunun da vatandaşların tepkisine yol açtığını ifade etti.
İlçe merkezindeki protesto gösterisinin ardından hareket eden kalabalık, Etibor madenlerine yürüdü. Kamyonlarını alan BİŞOKOP mensubu şoförler ve ailelerinin ilçedeki eylemleri devam ediyor.

İHA
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2009 Çarşamba 18:19:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?