6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bor işçisine üreme testi başladı

Avrupa Birliği'nin (AB) bor maddesini üremeye olumsuz etkili kimyasallar listesine alması üzerine Eti Maden Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan bilimsel çalışma kapsamında, Bandırma'daki bor fabrikasında çalışan 200 işçiden kan, idrar ve sperm örnekleri alınmaya başlandı.

Petrol İş Sendikası Bandırma Şubesi Başkanı Recep Gökdeniz; Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Yalçın Duydu ve Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurşen Başaran'ın başkanlığında oluşturulan uzman heyet tarafından Bandırma Bor ve Asit Fabrikası'nda direkt bor madenine maruz kalan 100 işçiyle bor madenine uzak çalışan 100 işçiden örneklerin alınmaya başlandığını söyledi.

Çalışmaların yaklaşık bir hafta süreceğini belirten Gökdeniz, sperm örneklerinin teste uygun çıkması için işçilerden örneklerden alınmadan 3 gün önce seks yapmamalarının istendiğini söyledi.

Başkan Gökdeniz, "AB 15 Eylül 2008'de bor kimyasalının insanın üremesi üzerine olumsuz etkisi olduğu kararını yayınladı. Bunun üzerine kurumumuz Eti Maden Genel Müdürlüğü bilimsel heyet oluşturarak insanlar üzerinde zararı olup olmadığını araştırma kararı aldı. Bugün çalışma başladı. Bu düzeyde yapılan ilk bilimsel çalışma. Daha önce örneği yok. Sadece AB'nin fareler üzerinde yapmış olduğu bir çalışma var. Tahliller başladı. Direkt bora maruz kalan 100 arkadaşımıza hem vücudun maruz kaldığı toz ölçümü hem de kan, idrar, sperm tahlili yapılarak sonuçlar elde edilecek. Bora maruz kalmayan 100 arkadaşımızdan da örnekler alınacak. Bora maruz kalan arkadaşlara toz ölçüm cihazı takılacak. Çalıştıkları 8 saat boyunca bu cihaz işçilerin üzerinde kalacak. Bu cihazdan 10 adet olduğu için bir günde 10 kişiden örnek alınabilecek. Seks yasağı olarak değerlendirmemek lazım. Bu tahlillerin en sağlıklı çıkabilmesi için 3 gün cinsel ilişkiye girilmemesi lazım, en fazla da 7 günü geçmemesi lazım. 3 gün ile 7 gün arasında. Bu yasak olarak değil, heyetteki arkadaşların bize uyarılarıdır. Çalışan arkadaşlar, AB'nin aldığı bu kararın borları ele geçirme operasyonu olduğunu biliyor. Arkadaşlar bugün o bilinçle işe gidip işlerini o bilinçle yapıyor. 3 gün, 5 gün önemli değil, burada borun geleceğine hizmet edecek bir olay olduğu için bunu olumlu karşılıyorlar" ifadelerini kullandı.

Fabrikada işçilerden örnekler alarak inceleyecek olan Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden Prof. Dr. Yalçın Duydu ve Hacettepe Üniversitesi'nden Prof. Dr. Nurşen Başaran başkanlığındaki uzman heyette; Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ülkü Ündeğer, Ankara Üniversitesi Uzman Eczacı Aylin Üstündağ, Hacettepe Üniversitesi Uzman Eczacı Sevtap Aydın, Hacettepe Üniversitesi Uzman Eczacı Ülfet Pınar Erkekoğlu ve Bandırma Güven Karahan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Yalçın Düker de bulunuyor.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Şubat 2009 Pazartesi 20:57:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?