6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bulgaristan Başmüftüsü Bandırma'da

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş, Bulgaristan'da Müslümanlara gizli baskı yapıldığını belirterek, Osmanlı döneminden kalan tarihi camilerin ibadete açılmasına ve yeni cami yapımına izin verilmediğini söyledi.

Bulgaristan Başmüftüsü Mustafa Hacı Aliş beraberindeki müftülük yetkilisi İzzet Calef ile Türkiye ziyareti kapsamında Bandırma'ya gelerek Balkan Göçmenleri Derneği (BALGÖÇ) Bandırma Şubesi Başkanı Bülent Aygün'ü ziyaret etti. Ziyarette basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başmüftü Aliş, resmi rakamlara göre 1 milyon 300 bin Müslüman'ın yaşadığı Bulgaristan'da kendilerine gizli baskı uygulandığını iddia etti. İbadet etmek yeni cami yapmalarına ve Osmanlı'dan kalan camileri restore edilmesine izin verilmediğini kaydeden Müftü Aliş, "Bulgaristan'da Başmüftülük yarı devlete bağlı yarı özel bir kurum. Devletten çok azda olsa bir kaynak geliyor. Ancak ihtiyaçlarımızın nerdeyse tamamına yakınını kendi imkanlarımızla, bağışlarla, vakıf gelirleriyle karşılıyoruz. Ayrıca Türkiye Diyanet Vakfı imam hatip liselerimizin masraflarını karşılıyor. Bulgaristan'da artık eski demir perde dönemindeki gibi katı bir baskı yok. Ancak Müslümanlar üzerinde gizli baskı var.

Örneğin bir işe biri Müslüman diğer gayrimüslim iki kişi başvuruyorsa bunlardan gayrimüslim olanı tercih ediliyor. Son olarak Sofya'ya Müslümanların oturacağı bir site yapmak istedik, içinde cami de yapılacağı için izin vermediler. Sofya'daki ikinci caminin yapılmasını istemediler. Burgaz'da yeni bir camii yapıyorduk, bunun inşaatını geçerli bir neden göstermeden durdurdular. Bazı okullarda din dersleri başlamıştı şimdi bunları kaldırmak için gayret gösteriyorlar. Özellikle Osmanlı döneminden kalan çok sayıda ecdat yadigarı cami ve mescit bulunuyor ve
ibadete kapalı durumdalar. Biz bu camilerimizi restore etmek ve ibadete açmak istiyoruz ancak buna da izin verilmiyor. Bu camilerimizi açmak istediğimiz bazı şehirlerde ibadet yapabileceğimiz başka camide bulunmuyor" dedi.

Bulgaristan'daki Osmanlı'dan kalan vakıf mallarının kendilerine iade edilmesi için Türkiye'den destek beklediklerini de belirten Mustafa Hacı Aliş, "Osmanlı'dan kalan vakıf mallarımız, arazilerimiz var. Şu anda bize bağlı 40 bin dönüm arazi var. Ancak en az bu kadar arazimiz ise devletin elinde. Bunun yanı sıra yine çeşitli binalar gibi vakıf mallarımız var. Biz bunları devletten geri almak istiyoruz. Türkiye'den bu vakıf mallarının Bulgar hükümetinin bize iade etmesi için yardımlarını bekliyoruz. Eğer vakıf mallarımız geri verilirse Bulgaristan'daki Müslüman topluluğu olarak hiçbir yerden gelir beklemeden her türlü ihtiyacımızı kendi imkanlarımızla karşılayabiliriz" şeklinde konuştu.

Mustafa Hacı Aliş, Bulgaristan'daki Müslüman toplumuna dair bilgiler verdi. Resmi rakamlara göre Bulgaristan'da 1 milyon 300 bin Müslüman'ın yaşadığını ifade eden Başmüftü Aliş, Bulgaristan'da toplam 1250 cami, 200 mescit, 3 imam hatip lisesi ve Sofya'da Yüksek İslam Enstitüsü bulunduğunu söyledi. Müftü Aliş, ayrıca imam yetiştirmek ve yaz aylarında da öğrenciler için Kuran kursları açtıklarını da söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2009 Pazar 11:53:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?