6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Bunu başaran bir Türk!

Dünyanın 3 bin yıldır baş edemediği problem olan zeytin kara suyuna çare bulan Edremitli iş adamı Faruk Durukan, zeytin kara suyunun özünü alarak 500 ton hayvani gıda maddesi elde etti.

Zeytin kara suyunu faydalı hale getirerek 3 bin yıllık problemi çözen ve bu projesi ile bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen, Balıkesir'in Edremit ilçesindeki "Kale Naturel"in yetkilisi Faruk Durukan, zeytin kara suyunun özüyle şu ana kadar 500 ton hayvani gıda maddesi elde ettiğini açıkladı. 15 üniversite ile ortak bilimsel çalışmalar yaptığını söyleyen Durukan, elde edilen bu ürünün kozmetik alanında kremlerde ve sabunlarda kullanıldığını açıkladı.

Durukan, zeytin kara suyundan elde ettiği özü farklı bir biçimde işlediklerini ve elde edilen ürünün, özellikle tavuk gibi kanatlı hayvanlar ve büyükbaş hayvanların beslenmeleri ile süt değerlerinin artması için kullanılabileceğini belirledi. Bu ürünün hayvan yemlerine gıda takviyesi olarak ya da direk yem olarak kullanılabileceğini kaydeden Durukan, ayrıca ürünün hayvanlar üzerinde antibiyotik etkisi yaparak bağışıklık sistemlerini güçlendirdiğini söyledi.

Durukan, "Ülkemizde büyük oranda yem açığı vardır. Biz zeytin kara suyundan elde ettiğimiz bu hayvansal gıda maddesinden şu ana kadar 500 ton üretmeyi başardık. Üzerine basa basa söylüyorum ki bu üretim dünyada ilk ve tektir. Türkiye'de çıkan ve bir türlü baş edilemeyen yıllık kara su miktarı ortalama 200 bin tondur. Biz bu 200 bin ton ham maddeyi önümüzdeki yıl alarak işlemeyi hedefledik. Bu işleme işlemlerinin girişimlerini sürdürmekteyiz. Daha önce laboratuar boyutunda yaptığımız çalışmaları şu anda pilot üretime geçirmiş bulunmaktayız ve bunu da başarmış bulunuyoruz. Önce ülkemize ve sonra tüm dünyaya hayırlı olmasını diliyoruz. Bu konuda bize destek veren Balıkesir Üniversitesi'ne ve değerli hocalarımıza teşekkür ederiz" dedi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2009 Perşembe 18:27:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?