7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Çam ağaçları bakıma alınıyor

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde vatandaşların önemli park ve gezinti alanlarından olan Paşabayır Mahallesi’ndeki General Balcı Çamlığı’nda ağaçlarda görülen çam pamuklu koşnili adlı zararlı ile mücadele yapılıyor.

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Bandırma Belediyesi Park Bahçe Birim Sorumlusu Nalan Doğan, “Son zamanlarda çeşitli karaçam ağaçlarında görülen zararlı böcek, ağaçların gövde ve dallarında yaşıyor. Bu canlı çamın öz suyunu emerek tatlı bir sıvı salgılıyor. Bu sıvı, çam balı üreten arılar tarafından da kullanılıyor. Bu nedenle özellikle çam balı yetiştiricileri, bu canlının kovanların bulunduğu bölgedeki çam ağaçlarında yaygınlaştırılmasını sağlıyor. Özellikle karaçam ağaçlarında görülen canlı, ağaca çok fazla bir zarar vermiyor. Sadece ağacın büyümesini yavaşlatıyor. Özellikle burada yürüyüş yapan vatandaşlarımız tarafından dikkatlice izlenen bu zararlı ile ilgili olarak Belediye Park Bahçe Birimi tarafından detaylı bir araştırma yapıldı” dedi.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü uzmanları ile yapılan görüşmelerde, bu canlı ile kimyasal mücadelenin uygun olmadığı, söz konusu ilaçların yararlı canlıları da yok ederek doğal dengenin bozulmasına neden olduğu belirlendi. Bu nedenle General Balcı Çamlığı’ndaki çamlarda görülen bu canlının zararının önlenmesi amacıyla mekanik mücadele yapılıyor. Bu zararlının görüldüğü çam ağaçları, fırça kullanılarak temizleniyor.

General Balcı Çamlığı’nda bazı ağaçlarda görülen kurumanın, söz konusu zararlı canlı ile ilgisinin olmadığını belirten Belediye Park Bahçe Birim Sorumlusu Nalan Doğan, karaçamın iklim olarak Bandırma’ya çok uygun olmadığını, ağaçların ekonomik ömürlerinin kısa sürdüğünü ve görülen kurumaların bundan kaynaklandığını söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2009 Cuma 10:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?