7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Çam Kese böceğiyle mücadele

Balıkesir'in Bigadiç ilçesinde ormanlardaki Kızılçam ağaçlarına dadanan çam Kese böceklerine, "Adacık" yöntemiyle biyolojik mücadele başlatıldı.

Bigadiç Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içindeki Kızılçam ağaçlarının çam kese böceklerinin zararlarından kurtarılması için yoğun bir çalışma başlatıldı. Orman İşletme Müdürü Gürsel Şentürk, çalışmaların Bigadiç -Balıkesir yol güzergahında böceğin arız olduğu Bademli -Kadıköy bölgesinde kalan ormanlık alanda yapıldığını bildirdi. Çalışmaların yürütülmesinden sorumlu olan Bigadiç Orman İşletme Şefi Taner Nişancı, bu uygulama ile çam kese böceğinin tırtıl paraziti olan, "Phryx caudata"nın ormandaki sayısını artırmayı amaçladıklarını, böylece doğaya herhangi bir zarar vermeden çam kese böceği ile biyolojik olarak mücadele edildiğini söyledi.

Bu yöntemin hem ucuz hem de ekolojik dengeye zararı olmayan bir metot olduğunu ifade eden Taner Nişancı, metodun uygulanışını anlattı. Çam kese tırtıllarının, keseleri ile birlikte toplanarak suni olarak hazırlanmış adacıklara bırakıldığını belirten Nişancı, (Keselerin adacığa göre daha aşağı rakımdan toplanmaları gerekiyor) adacıklara bırakılan tırtılların ölüme terk edildiğini, bu tırtıllar içinde yaşayan ve beslenen parazit tırtılının, kese içerisinde krizaliteye geçtiğini bildirdi.

Krizalitten çıkan parazit erginlerin bugünlerde keseleri terk edip katarlar halinde toprağa inmekte olan çam kese tırtılları üzerine yumurtalarını bıraktıkları belirtildi. Taner Nişancı, uygulanan yöntemin ekolojik dengeye zararı olmayan doğal bir yöntem olduğunu, bu sebeple de Bigadiç Orman İşletme Müdürlüğü olarak böyle bir yöntemi özellikle seçtiklerini söyledi.
 

iha
Yayın Tarihi : 18 Nisan 2009 Cumartesi 10:26:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?