6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Çerkes sürgünü canlandırıldı

Kafkas Dernekleri Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği tarafından, büyük çerkes sürgünün 145. yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenlendi.

Çerkeslerin Çarlık Rusya'sı dönemibde Kafkasya'dan sürgün edilmesinin 145. yıldönümünde Bandırma Kültür Eğitim Vakfı salonunda gerçekleştirilen anma etkinliğine yoğun katılım yaşandı. Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Başkan Yardımcısı Dursun Mirza ve çok sayıda çerkes kökenli vatandaşın katıldığı etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı okunmasının ardından Bandırma Kuzey Kafkasya Kültür Derneği Başkanı Avukat Namık Kart açılış konuşmasını yaptı.

1864 yılında Kuzey Kafkasya'nın yerli halkı ve gerçek sahibi olan çerkeslerin, Çarlık Rusyası tarafından sürgün edilerek büyük acılar yaşadıklarını belirten Başkan Namık Kart, "Çerkesler yüzyıllarca işgalci ve yayılmacı güçlere, özellikle Çarlık Rusya'sına karşı savaşmak zorunda kalmış, destansı bir direnişle vatanlarını yok olma pahasına korumuşlardır. Ne yazıkki bu adaletsiz savaş çerkeslerin yenilgisiyle sonuçlanmış, çerkesler kitleler halinde sürgüne yok oluşa gönderilmiştir. Bu sürgünün simgesel tarihi 21 Mayıs 1864'dür. Bu tarih dünya çerkeslerinin özgürlük adına verdikleri mücadelenin soykırım olarak adlandırılan bir sürgünle son bulduğu tarihin kara lekesidir.

Bu sürgün çerkesleri kendi yurtlarında azınlık durumuna düşürürken, sürülenleri de dünyanın yaklaşık 40 ülkesine yaşamak zorunda bırakmıştır. Çerkesler olarak iki güzel vatana sahibiz. Tarihi vatanımız Kafkasya ve doğup büyüdüğümüz vatanımız Türkiye'dir. Her ikisi de bizim için çok değerlidir. Onlara zarar vermek isteyen hiçbir kuvvet bizi yanında bulamayacaktır" dedi. Etkinlikte konuşmaların ardından dernek üyesi gençler tarafından 21 Mayıs andı okundu.

Etkinliğin ikinci bölümünde dernek üyesi gençlerin oluşturduğu tiyatro ekibi tarafından sürgünün anlatıldığı 'Son Mayıs' isimli tiyatro oyunu sergilendi. Tiyatro oyunu sırasında izleyecilerin gözyaşlarını tutamadığı görüldü.
 

iha
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2009 Cuma 17:30:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?