7
Mayıs
2024
Salı
BALIKESİR

Çevrecilerin zeytin suyu tepkisi!

Türkiye'nin en önemli zeytin üretim merkezlerinden Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, derelere akan zeytin kara suları çevrecilerin tepkisine sebep oluyor. Havran ilçesinden doğarak Burhaniye'de Orjan sahillerine dökülen Üyücek Deresi'ndeki kirliliğe dikkat çeken vatandaşlar tedbir alınmasını istedi.

Bazı zeytin yağı fabrikalarının zaman zaman derelere kara su bırakması çevrecileri kızdırıyor. Üyücek Deresi'nde bol su olmasına rağmen, renginin siyah olduğunu belirten İl Genel Meclisi Üyesi Bayram Kalay, "Tedbir alınması lazım. Kimsenin bu suları kirletmeye hakkı yok. Her yıl zeytin sezonunda bu yaşanıyor. Yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.

Üyücek Deresi'nin Çoruk köyü sınırlarından denize ulaştığını belirten köy halkından Muammer Aslan, "Eskiden bu derede balık avlardık. Burada hayvanlarımızı sulardık. Şimdi bu derede balık yaşar mı? Bu kirlilik önlensin" dedi.

Kaymakam Ali Uslanmaz, kirliliğin takip edildiğini belirterek, ilçedeki çevre sağlığı teknisyenlerinin dere suyundan numune aldıklarını söyledi.

İHA
Yayın Tarihi : 26 Ocak 2009 Pazartesi 13:09:33
Güncelleme :26 Ocak 2009 Pazartesi 13:15:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Kasptarla'lı IP: 88.241.151.xxx Tarih : 26.01.2009 19:58:34

Daha 3 gün önce Zeytin ve Zeytinyağı festivali yapılan Burhaniye'de bu kirliliğe çare bulunamıyorsa pes doğrusu.Bu kirli suların hangi fabrikadan verildiğini tespit etmek çokmu zor? Önce savcılığa suç duyurusu daha sonra Noter aracılığıyla tek tek fabrika denetimi yaparsın olur biter. Benim bu önerime "bekara karı boşamak kolay" denebilir.Ama bu haberleri okudukça çıldırmamak elde değil. Arabanın bir tarafındaki çizikden dolayı fenni muayenesinin yapılmadığı güzel ülkemde nasıl oluyorda zeytinyağı fabrikaları çevreyi kirletebiliyor. Bugün Zonguldak'ta bulunan Çatalağzı termik santralinden çıkan külün denize verilmesi nedeniyle denize verdiği zarar uydudan bile görülüyor.Sayın Bayram KALAY;bu girişiminizi yarım bırakmayın LÜTFEN! Takipçisi olun.Yetkililer fabrikaların çalışma dönemi öncesi arıtma olup olmadığını kontrol etseler problem kalmaz.