6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Cunda Adası güneş saatine ilgi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı Cunda Adası, eşsiz doğası ve mutfağı kadar ‘Anelemmatik Güneş Saati’ ile de yabancı turistlerin ilgi odağı olmayı başarıyor.

2004 yılında Cundalı gönül adamı ve yörenin sevilen simalarından Ahmet Erol Keskin’in vefatının ardından, anısına Ayvalık Belediyesi tarafından yaptırılan Güneş Saati, 5 yıldır Ayvalık’ın Cennet Köşesi Cunda adasını ziyaret eden turistlerle, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor.
Cundalı Vatandaşlar, “Elips biçimindeki yuvarlak çizginin arasında bulunan 12 saatlik zaman dilimlerini, hangi o an hangi ayın içindeyseniz, ayların yazıldığı bölümün üzerinde durarak, yerdeki 2 saatlik rakamların üzerinde gölgeniz hangi saat aralığını gösteriyorsa, o an saatin kaç olduğunu hemen anlayabiliyorsunuz. Güneş saatinin gölgenizden gösterdiği zaman dilimi, aynı anda kolunuzdaki saate baktığınızda aynı zaman diliminde olduğunuzu şaşkınlıkla göreceksiniz’’ diyerek Güneş Saatini kullanma mantığını açıklıyorlar.

Bilinen ismi ‘Anelemmatik Güneş Saati’ olan saatin kullanımı yüzyıllar öncesine dayanıyor. Cunda’da bir örneği bulunan Güneş Saatinin, dünyanın kendi etrafında dönüşü nedeniyle güneş ışınlarının, gün içinde yeryüzüne dik ve eğik olarak gelmesinin temel prensibinden yola çıkılarak insanoğluna Mısır Uygarlığı’nın bir armağanı olarak kabul edildiği biliniyor. Güneş ışınları her ay farklı bir ivmeyle dünyaya yansıması temelinde, yeryüzündeki varlıkların gölgelerinde değişiklikler görüldüğü ve İnsanların, gölge uzunluklarının değişmesinden yararlanarak zamanı ölçmek amacıyla güneş saatlerini geliştirmesi mantığıyla kullanılıyor.
Güneş saatleri, insanların zamanı ölçmek için kullandıkları en eski saatlerden biri olduğu belirtiliyor. Ayvalık Cunda Adası’ndaki ‘Anelemmatik Güneş Saati’ bölgede tek olma özelliği ile de dikkat çekiyor.

Turistlerin Cunda’da ki güneş saatini görebilmek için kafileler halinde Ayvalık’ın çeşitli yerlerindeki konakladıkları otellerden gelerek görmek istemeleri de gözden kaçmıyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 3 Eylül 2009 Perşembe 15:21:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?