6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Dağ köyünde çamaşırhane

Balıkesir'in Havran Kaymakamlığı tarafından ilçeye 25 kilometre uzaklıkta bulunan 100 haneli Çakmak köyünde yapılan çamaşırhane, açılmadan önce hanımlar son kez sokakta çamaşır yıkadılar.

Kaymakamlık tarafından yaptırılan çamaşırhane Kaymakam Fatih Genel’in katıldığı bir törenle halkın hizmetine açıldı.

Çamaşırları yıkanırken isteyenlerin bekleme salonunda ister televizyon isterse kütüphaneden yararlanabileceklerini belirten Kaymakam Fatih Genel, “Daha önce denetimlerim sırasında köylü kadınlarımızın su sıkıntısı sebebiyle köy meydanında çamaşır yıkadıklarını görünce çok duygulandım. Örneği belki de Türkiye genelinde olmayan, Avrupa ülkelerinde görülebilen halka açık toplu çamaşırhaneyi 430 kişinin yaşadığı Çakmak köyüne yapma kararı aldık.

Köyde ciddi anlamda içme suyu sıkıntısı vardı. Vatandaşlarımız çamaşırlarını köy meydanında bulunan ve yunak adı verilen çeşmede sıcak su kazanı, odun ateşi ile bin bir zahmetle kaynatıyordu. Köylü hanımlarımız sıra ile su buldukça tahta tokaçlar yardımıyla kalıp sabun ile çamaşır yıkamaya çalışıyordu. Köyün geçim kaynağı daha çok hayvancılık ve günü birlik işler. İmkanları da kısıtlıydı.100 yıl öncesini yaşayan köyümüzü günümüze taşıyabilmenin mutluluğunu yaşıyoruz”dedi.

Son kez köy meydanında çamaşır yıkayan köy kadınları arasında 4 yaşındaki Hafize’nin, annesi Havva Doğancı’ya çamaşır yıkarken yardım etmesi de ilginç görüntüler oluşturması Kaymakam Fatih Genel’i ve konukların dikkatini çekti.
Köy muhtarı İbrahim Doğancı, ”200 yıldır hanımlarımızın kışın soğuktan yazın sıcaktan yaşadığı sıkıntı sona erdi. Hayatında ilk kez çamaşır makinesi gören hanım ve çocuklarımız oldu. Köyde hanımlarımız sokakta yıkayıp. Sokakta kurutmaya çalışıyorlardı. Çamaşır konusunda zahmetleri büyüktü. Şimdi hedefimiz köyümüze su getirmek” diye konuştu.

Çakmak köyüne yapılan yaklaşık yüz metrekarelik modern çamaşırhane yanında 5 tonluk su deposu ile köy kadınları, modern kentlerde olduğu gibi sıra alacak ve bekleme salonunda çaylarını içip televizyon izleyerek ya da kitap okuyarak çamaşırlarını yıkayabilecekler. Açılışta köyde 86 yaşındaki Ali Sakar ismindeki yaşlı bir kişide çamaşırhanenin açılması nedeniyle sevincini Kaymakam Fatih Genel’inde izlediği harmandalı oynayarak gösterdi.

Öte yandan köylerinde 11 yıldan bu yana ilk kez Fatih Genel’in gelmesi ile kaymakam gördüklerini ifade eden köylüler, “ Havran’a bağlanalı bir yıl oldu. Kaymakamımıza minnettarız. Bize teknoloji ile tanıştırdı. Hizmet gelmeye başladı”şeklinde konuştular.

Köy kadınlarının makinelere çamaşır koyması ile ilk kez çamaşır makinesi gördüklerini belirten çocuklarda, pencereden makinelerde yıkanan çamaşırlarının yıkanmasını televizyon izler gibi ilgi ile seyretmesi ise dikkat çekti.
Burada oluşturulacak modern salonda da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından da kurslar açılacak. Böylelikle kadınların işi çok daha kolaylaşmış olacak. Eğitim de alma imkanı da sağlanması hedefleniyor. Ayrıca yapılan su deposu ile ciddi anlamda su tasarrufu da sağlanmış olacak. Türkiye’de örneği olmayan bu projenin diğer ilçe, belde, köyler ile İl’lere bile örnek olacağı belirtiliyor.
 

iha
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2009 Cuma 10:53:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?