3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Dağ köyüne modern çamaşırhane

Balıkesir'in Havran Kaymakamlığı tarafından ilçeye 25 kilometre uzaklıkta bulunan Çakmak köyüne halka açık kütüphaneli modern çamaşırhane yapılacak.

Havran Kaymakamı Fatih Genel, "Denetimlerim sırasında köylü kadınlarımızın su sıkıntısı sebebiyle köy meydanında çamaşır yıkadıklarını görünce çok duygulandım. Örneği belki de Türkiye genelinde olmayan, Avrupa ülkelerinde görülebilen halka açık toplu çamaşırhaneyi 100 haneli Çakmak köyüne yapma kararı aldık. Köyde ciddi anlamda içme suyu sıkıntısı vardı. Vatandaşlarımız çamaşırlarını köy meydanında bulunan ve yunak adı verilen çeşmede sıcak su kazanı, odun ateşi ile bir bir zahmetle kaynatıyordu. Köylü hanımlarımız sıra ile su buldukça tahta tokaçlar yardımıyla kalıp sabun ile çamaşır yıkamaya çalışıyordu. Köyün geçim kaynağı daha çok hayvancılık ve günü birlik işler. İmkanları da kısıtlı. Çakmak köyüne yapacağımız yaklaşık yüz metrekarelik modern çamaşırhane ile köylü kadınlarımız modern kentlerde olduğu gibi sıra alacak ve bekleme salonunda çaylarını içip televizyon izleyerek ya da kitap okuyarak çamaşırlarını yıkayabilecek. Burada oluşturulacak modern salonda da Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından
kurs verilecek. Böylelikle kadınlarımızın işi çok daha kolaylaşmış olacak. Eğitim de alma imkanı bulacaklar. Ayrıca yapılacak su deposu ile ciddi anlamda su tasarrufu da sağlanmış olacak. Çok kısa sürede tamamlama hedefindeyiz. Başarılı olursa diğer köylerimizde de yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu uygulama Türkiye'ye örnek olacak" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2008 Perşembe 18:57:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?