6
Mayıs
2024
Pazertesi
BALIKESİR

Damlama sulama tartışıldı

Balıkesir'de, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Coca-Cola Türkiye tarafından 2005 yılında oluşturulan, "Hayata Artı" Gençlik Programı tarafından desteklenen Balıkesir Üniversitesi (BAÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü ve Misya Çevre Derneği ortaklığında yürütülen, "Bir damla Bin Verim Her Yerde" projesi kapsamında damla sulama danışmanlar toplantısı düzenlendi.

Üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya, özellikle davet edildiği halde DSİ 25. Bölge Müdürü Şahin Durukan'ın katılmadığı belirtilen toplantıya, Balıkesir Belediye Başkanı İsmail Ok ve yardımcıları, BAÜ Rektörü Prof. Dr. Şerif Saylan, İGM Başkanı Mehmet Akif Okur, Tarım İl Müdürü Ruknettin Ceyhun, Gençlik ve Spor İl Müdür Yardımcısı Cabbar Keleş, Tapu İl Müdürü Naci Emen, Kadastro İl Müdürü Feridun Yörük, BAÜ FEF Dekanı Prof. Dr. Oktay Arslan, Prof. Dr. Bayram Yıldız, BAÜ FEF Dekan Yardımcısı Dilek Türker Çakır, Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği Bölge Müdürü Yüksel Girgin, Ziraat Bankası Müdürü Oğuzhan Tosunoğlu, Balıkesir Ovaları Sulama Birliği Başkanı Feyzullah Baldan, Pamukçu-Aslıhantepecik Ovaları Sulama Birliği Başkanı Ahmet Ceylan ve İrfan Çoban katıldı.

BAÜ FEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, "Ülkemizin tatlı su kaynakları giderek tükeniyor. Türkiye 25 yıl içinde su fakiri bir ülke olma tehlikesi ile karşı karşıya. Su kaynaklarımızın yüzde 75'i tarımsal sulamada kullanılan yöntemler nedeniyle tükeniyor. Sulamada seçtiğimiz yöntemler sadece temiz su kaynaklarını tüketmekle kalmayıp toprakta verimsizliğe de yol açıyor. 'Bir Damla Bin Verim Her Yerde' projesi tarımda su tüketiminde yüzde 70'e varan tasarruf ve yüzde 50'ye varan verim artışı sağlayan damla sulama sistemini Balıkesir'de yaygınlaştırmayı hedefliyor. Projenin sonunda, 1000 (bin) çiftçinin sulama yöntemini değiştirmesi hedefleniyor" dedi.

Toplantı öncesinde Ziraat Bankası Müdürü Oğuzhan Tosunoğlu, Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, Pamukçu-Aslıhan Tepecik Sulama Birliğinden İrfan Çoban, Ziraat Mühendisi Ahmet Çakır, proje ekibi Serpil Kök, Şennur Şanlı ve Salih Yunus Örtücü'den oluşan ekibin, Paşaköy, Büyük Bostancı, Aslıhantepecik, Ovaköy, Halalca gibi merkez köylerinde seminerler ve köy toplantıları düzenlediği, damla sulamanın faydalarını anlatıp çiftçinin sorunlarını dinledikleri ve toplantıda bu sorunlara çözüm yolları arandığı bildirildi. Toplantıyla ilgili bilgi veren BAÜ FEF Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, öncelikli konuların Balıkesir ovasında arazi toplulaştırılması, damla sulama kredileri, sulama kanallarının bakım, onarımı ve artezyen problemleri olduğunu, ayrıca, çiftçinin neden damla sulamaya geçmediği, damla sulamaya geçişte karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözüm yollarının tartışıldığını söyledi. Yemekli olarak düzenlenen toplantıda, çiftçi temsilcileri olan muhtarların, tarım kredi kooperatif müdürleri ve tarımsal kalkınma kooperatif müdürlerinin ilgili kurumlarla tüm sorunlarını tartışma fırsatı buldukları, yararlı geçtiği belirtilen toplantı sonucunda, toplulaştırma işlemlerinin halledilebilmesi için İGM Başkanı Mehmet Akif Okur, durumu Ankara'ya bildireceklerini, gerekirse bu konuyla ilgili yasaların değiştirilebileceğini söyledi.

Belediye Başkanı İsmail Ok ve Balıkesir Üniversitesi Rektörü Şerif Saylan ise suyun önemi üzerine konuşurlarken bu projenin devamı ve başarısı için ellerinden gelen her türlü desteği yapacakları konusunda söz verdiler. Belediye Başkanı ve İl Genel Meclisi Başkanı, köylerde düzenlenen damla sulama toplantılarına katılmak istediklerini dile getirdiler. Ziraat Bankası Müdürü Oğuzhan Tosunoğlu, damla sulama sistemlerinin kurulumu için çiftçiye verilen 0 faizli 5 yıl geri ödemeli kredilerle ilgili bilgi verirken, bu konuda kişiye özel çözüm önerileri sunduklarını açıkladı.

Toplantıyı organize eden ekibin koordinatörlüğünü yapan Yrd. Doç. Dr. Dilek Türker Çakır, çiftçilerle sorunun çözüm noktasını oluşturan kurum ve kişiler arasında aracılık ederek sorunların çözülmesi için elinden geleni yapacağını dile getirdi. Çakır, suyun önemini ve damla sulama sisteminin sağladığı ekonomik kazancın büyüklüğünü vurgularken, yaşanan ekonomik krizin damla sulama sisteminin yaygınlaştırılmasına engel için bir neden olmadığını, tam aksine elde edilen ürünlerin yüzde 50 artış ile yüzde 70'lere varan su tasarrufu sağladığını, bunun çiftçimize anlatılması için bu masanın etrafındaki herkesin birlik olması gerektiğini söyledi. Toplantıya, sivil toplum kuruluşlarından Rotary Kulübü ve Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcileri de katıldılar.
 

İHA
Yayın Tarihi : 20 Haziran 2009 Cumartesi 17:49:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?