3
Mayıs
2024
Cuma
BALIKESİR

Devlet hastanesi kan merkezi açıldı

Balıkesir'de, Devlet Hastanesi bünyesinde kurulan kan merkezi faaliyete geçirildi. 

Son teknolojinin kullanıldığı dünya standartlarındaki yeni kan merkezi Balıkesir'in en modern ilk ve tek kan merkezi olarak faaliyet gösteriyor. 

Kan merkezi hakkında bilgi veren Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Hasan Hocaoğlu, yıllardır kan ihtiyaçlarını Kızılay Kan Merkezi'nden karşıladıklarını, ancak, hastane bünyesinde kurdukları bu yeni kan merkeziyle hastalara gerekli olan kanı artık kendi merkezlerinden anında tedarik edebileceklerini, bunun her yönüyle son derece yararlı bir hizmet olduğunu söyledi. Modern teknolojinin kullanıldığı kan merkezinin hastanedeki yeterliliğini sağlamasının ardından dışarıdan gelen taleplere de cevap verebileceklerini kaydeden Hocaoğlu, "Kan merkezimizde dış taleplere de cevap vermek istiyoruz. Şu anda, günde 5, 8, 10 veya 18 üniteye kadar bağış yapılıyor. Rutin olarak günlük 20 ünite bağış hedefliyoruz. Bu rakam oturduktan sonra ortalamanın üzerindeki bağışlardan elde edilecek ihtiyaç fazlası kanları istek halinde dışarıya verebileceğiz" dedi.

DÜNYA STANDARTLARINDA 

Balıkesir Devlet Hastanesi Kan Merkezi'nin sorumlusu olan ve kuruluşundan itibaren büyük çaba sarf eden Başhekim Yardımcısı Melih Kemal Kakıcı, son teknolojinin kullanıldığı kan merkezinde dünya standartlarında hizmet verdiklerini bildirdi. Sağlıklı donörlerden torbada alınan kanlar, bulaşıcı hastalıklar yönünden testleri yapıldıktan sonra elde edilen temiz kanlar, özelliklerine göre ayrılıyor. Eritrosit (arınmış kan) ve taze donmuş plazma olarak ayrılıp elde edilen ürünler hastanedeki hastalara uygulanan testler sonucunda kullanılıyor. Kemal Kakıcı, "Dünya standartlarında bir merkez kurduk. Ege Üniversitesi'ndeki kan merkezine model aldık. Ayrıca, Ege Üniversitesi'nde 6 ay kurs gördüm. Burada yapabileceğimizin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Günlük olarak 20 bağış almayı hedefliyoruz" dedi. 

Kan merkezinde eritrositlerin muhafaza edildiği +4 derece kan saklama dolabı, - 40 sabit plazma dolabı (plazmalar 1 yıl taze olarak saklanabiliyor), eritrosit ve taze plazmaların ayrıştırıldığı separatörler, kanın ayrışmasını sağlayan santrifüj gibi son derece modern cihazlar yer alıyor. Donör sayısının is tenilen seviyeye ulaşması, kan bağışının teşviki amacıyla sürprizler hazırlayacaklarını belirten Başhekim Hasan Hocaoğlu, kan bağışlayacak vatandaşları chekup ve benzeri sağlık hizmetlerinin de olacağı etkinlikler yapacaklarını kaydetti. Balıkesir Devlet Hastanesi Kan Merkezi'nde, 1 doktor ile 2'si hemşire 4'ü teknisyen olmak üzere toplam 8 personelin görev yaptığı, merkezin bu ay içinde düzenlenecek bir tören ile resmi açılışının yapılacağı bildirildi.

İHA
Yayın Tarihi : 10 Temmuz 2008 Perşembe 15:57:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?